Miercuri, plenul Senatului a respins ordonanța de urgență privind alegerile anticipate, după ce a fost respins ieri în Comisia juridică a Senatului, la propunerea UDMR și cu voturile PSD și ALDE.
Printre prevederile ordonanței se numărau: posibilitatea ca românii să voteze la orice secție din țară sau din străinătate la parlamentare, dublarea numărului senatorilor și deputaților de diaspora, vot de trei zile pentru românii din afara granițelor, la fel ca la alegerile prezidențiale, precum și reducerea de la 90 la 50 de zile a termenului în care se anunță data alegerilor parlamentare.
Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, urmând ca actul normativ să fie trimis Camerei Deputaților, forul decizional.
Ordonanța de urgență adoptată de Guvernul Orban în ultima ședință de dinaintea demiterii a fost publicată vineri pe site-ul Senatului și, ulterior, în Monitorul Oficial.
Proiectul de respingere al ordonanţei a fost votat cu 86 de voturi „pentru” şi 34 de voturi „împotrivă”, conform Mediafax.
Senatorul USR Florina Presadă a explicat că partidul din care face parte a votat împotriva respingerii acestei ordonanțe de urgență deoarece PSD nu și-ar dori reprezentarea corectă a Diasporei, referindu-se la prevederea privind creșterea numărului de parlamentari pentru românii de peste hotare care apare în actul normativ.
„USR a cerut în mai multe rânduri întrunirea comisiei speciale astfel încât să fie puse în acord legile electorale. Dacă s-ar fi dorit să avem o legislațuie electorală cu prevederi clare, s-ar fi putut face, dar nu am avut voință politică de la majoritarea PSD. Am votat împotriva respingerii aceste OUG, pentru că nu e normal o majoritate formată în jurul lui Dragnea să decidă cum votează românii. PSD nu își dorește reprezentare corectă pentru diaspora și nu își dorește anticipate pentru că nu ar mai obține același număr de parlamentari ca în 2016. Credem că e nevoie ca Diaspora să fie reprezentată în mod corect”, a afirmat Florina Presadă, la explicarea votului în plenul Senatului.
În schimb, Șerban Nicolae a afirmat că este clar că Guvernul Orban nu a dorit o dezbatere transparență și de aceea a emis această OUG.
„Potrivit Constituției prin legea de aprobare sau respingere a OUG Parlamentul va reglementa măsuri. Există pe rolul Parlamentului propuneri legislative în materie electorală inclusiv legate de locale, dar și parlamentare. E clar că Guvernul nu a dorit să facă o dezbatere publică, transparentă. De aceea ne-am opus acestei OUG. Nu vă mai prefaceți că apărați drepturile românilor din Diaspora. Îi mințiți. Dacă voiați dezbatere, noi făceam oricând. Noi nu am făcut prin ordonanțe de urgență”, a afirmat senatorul PSD, în plen.
Senatorul neafiliat Dorin Bădulescu a declarat că nu era necesară ordonanța de urgență, deoarece Parlamentul are mecanisme rapide prin care poate reglementa măsuri în legislative electorale.
„Știți de ce nu era de votat această OUG? Nu era de votat pentru că aveam niște mecanisme extrem de rapide prin care puteam reglementa. Vă aduceți aminte că am reglementat într-o săptămână pentru Diaspora, când era nevoie? De aia spun că blatul între cele două partide mari are un singur scop, să omoare partidele mici, astfel încât democrația să fie afectată. Astfel încât acest lucruri nu pot fi tolerate”, a subliniat Bădulescu.