Pentru piețele emergente, o Fed mai temătoare este una mai puțin amenințătoare

Când piața bursieră din America strănută, decidenții politici chinezi iau un respiro

41
7 minute de lectură

Clauza Urșilor


Ediția tipărită | Finanțe și economie   
10 ianuarie 2019 | HONG KONG


SĂ NE GÂNDIM puțin la piețele emergente. Când economia Americii se poticnește, suferă adesea și ele, deoarece America este o piață indispensabilă pentru mărfurile lor. Dar atunci când economia Americii prosperă, pot să sufere de asemenea, deoarece Federal Reserve va mări ratele de dobândă, ceea ce va diminua cererea pentru activele de pe piețele emergente.

Acest paradox a fost viu ilustrat în 2018. Economia Americii a avut o creștere robustă. Dar această accelerare primită de creșterea globală a fost umbrită de reacția Fed la ea: patru creșteri de rate care au provocat haos în rândul monedelor supraevaluate și care au tensionat economiile din lumea emergentă. Un indice al valorilor de pe piețele emergente elaborat de MSCI a scăzut cu aproape 17% pe parcursul anului trecut.

Piețele emergente au răsuflat, așadar, ușurate la reasigurările lui Jerome Powell, președintele Fed, pe 4 ianuarie. El a subliniat că inflația americană rămâne „în surdină”, că Fed va avea „răbdare” și că va asculta „cu sensibilitate” piețele financiare, care au devenit îngrijorate în ultima perioadă. El a reamintit publicului cât de „vioi” s-a aplecat Fed față de piețe în 2016. Banca a intrat în anul respectiv așteptându-se să ridice ratele de două ori, dar în cele din urmă a așteptat până în decembrie ca să le ridice doar o singură dată. Un efect secundar notabil a fost că acțiunile de pe piețele emergente au încheiat anul acela cu 9% mai sus decât îl începuseră.

Pot piețele emergente să se aștepte la o revenire similară în 2019? Un motiv de speranță este că ce e mai rău a trecut deja. Monedele care păreau cele mai supraevaluate acum un an s-au prăbușit deja. Cele mai mari dezechilibre comerciale s-au diminuat. Cu un an în urmă, lira turcească era cu mult deasupra valorii corecte (care a fost estimată la 5,5 la dolar de Institutul pentru Finanțe Internaționale, IIF, un think tank.) Ea a scăzut mult sub acest nivel în august și și-a revenit acum aliniindu-se cu el. Importurile în scădere și exporturile mai competitive înseamnă că Turcia a avut un plus de cont curent timp de trei luni consecutive.

La fel de încurajatoare sunt semnele de progres în negocierile comerciale dintre America și China. Într-un mesaj pe Tweeter, pe 8 ianuarie, președintele Donald Trump a spus că acestea „merg foarte bine”. Volatilitatea de pe piața bursieră americană poate că a alertat Casa Albă la riscurile continuării creșterii sau extinderii tarifelor la mărfurile chinezești. Când piața bursieră americană strănută, decidenții politici chinezi își iau un moment de respiro.

Amenințările încă abundă însă. Una este o reacție exagerată la comentariile lui Powell. Luni la rând, piețele financiare au așteptat ca Fed să ia o pauză între creșterile de rate ale dobânzilor. Acum că Powell pare deschis la această idee, piețele au sărit la concluzia că el va înceta creșterile cu totul, subliniază Robin Brooks de la IIF. Piețele la termen au calculat o șansă de 86% ca rata de dobândă a fondurilor federale să încheie anul nu mai sus decât este azi, potrivit Chicago Mercantile Exchange.

Un al doilea pericol rezidă în cealaltă clauză a paradoxului piețelor emergente. Atunci când Fed devine agresivă, ea lovește piețele emergente. Dar atunci când, ca acum, Fed devine mai pașnică, asta se întâmplă îndeobște datorită faptului că creșterea se poticnește – ceea ce lovește din nou piețele emergente. Indicele manufacturier american lunar elaborat de Institute of Supply Management, care se bazează pe sondaje ale managerilor din domeniul achizițiilor, a scăzut cu 5,2% puncte în decembrie. Doi indici similari ai managerilor de achiziții (PMI) din China au scăzut sub nivelul de 50, care se presupune că separă expansiunea de contracție. Asta a provocat temeri de stagnare economică globală, la fel de sincronizată ca și expansiunea din 2017.

Pe moment, aceste temeri par exagerate. PMI pentru întreaga lume emergentă, publicat de J.P. Morgan și IHS Markit, sugerează că industria manufacturieră este încă în expansiune, chiar dacă mai lentă decât la începutul lui 2018 (vezi graficul). Și deși un indice sub 50 se presupune că indică o contracție, în practică, acest prag pare mai scăzut. PMI pentru industria manufacturieră a piețelor emergente ar fi trebuit să scadă sub 48 înainte să ne așteptăm ca producția industrială să se contracte, de la un an la altul, potrivit Capital Economics.

O creștere de două stele

Nu este ușor să ții socoteala creșterii de pe piețele emergente. Multe țări raportează cifrele PIB trimestriale cu o mare întârziere, iar unele nu le raportează deloc. Indicatori mai adecvați temporal, cum sunt PMI, au deficiențe. Mulți sunt de dată recentă, ceea ce face să fie greu de evaluat ca indicatori pentru creștere. Arend Kapteyn și Pierre Lafourcade de la banca UBS au încercat să umple golurile folosind unele dintre tehnicile statistice care au contribuit, de asemenea, la câștigarea premiului Netflix din 2009, pe care compania îl oferă oricui poate să o ajute să prezică gusturile privitorilor de cinema față de filme, bazându-se doar pe ratingurile cu stele pe care privitorii le-au dat acelor filme în trecut.

Modelul UBS sugerează că acea creștere excepțională de la finele lui 2017 și începutul lui 2018 a capotat într-adevăr în lunile mai recente. Piețele emergente probabil că au crescut cu o rată anuală de mai puțin de 4% în ultimul trimestru al lui 2018, comparativ cu un ritm de 5,7% în prima jumătate a anului. Nivelul de creștere este la fel de scăzut ca la finele lui 2015, potrivit modelului, iar scăderea creșterii este comparabilă cu panta descendentă din 2012.

Cei doi economiști atribuie încetinirea mai ales comerțului, dar nu neapărat războiului comercial. Exporturile și alți contribuitori „externi” la creștere s-au înrăutățit chiar din martie 2018, înainte ca America să impună tarife punitive împotriva Chinei pentru încălcarea proprietății sale intelectuale. După ce crescuse atât de robust în 2017, comerțul avea oricum să ajungă la un platou. „Dacă asta este tot ce se întâmplă…atunci va trebui să ne ridicăm repede de la fund”, scriu ei.

Acest gând consolator presupune însă, desigur, că războiul comercial nu va izbucni din nou. Oricare ar fi nemulțumirile economice pe care America le are împotriva Chinei, o reescaladare ar pune în pericol șansele unei stabilizări a creșterii globale la un nivel respectabil. Așa cum Yossaran, protagonistul romanului „Catch 22”, subliniază, „pentru cineva care este mort nu are al naibii nicio importanță cine câștigă războiul”.


Acest articol a apărut în secțiunea Finanțe și economie din ediția tipărită a The Economist, sub titlul „Clauza urșilor”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele