Home Economie & Finanțe Pesta porcină africană schimbă piața cărnii de porc

Pesta porcină africană schimbă piața cărnii de porc

0
Pesta porcină africană schimbă piața cărnii de porc
5 minute de lectură

LPesta porcină africană (PPA), care a dat o lovitură grea crescătorilor de suine din România, va schimba piața cărnii de porc în 2019, a declarat, pentru Reporter Global, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși. Producția de carne de porc va fi mai mică cu 15%-20%, în urma sacrificărilor masive din fermele care erau specializate pe producția de carne de porc, dar în același timp produceau și material de reproducție. „Această boală va schimba tot, va schimba paradigma pieței cărnii de porc în România”, afirmă Ioan Ladoși.

Producătorii de carne de porc nu mai au nicio speranță că boala va fi izolată și se așteaptă ca maladia să cuprindă întreaga țară. Până la jumătatea lunii decembrie, 2018, 18 unități industriale care produceau carne de porc erau afectate de virusul PPA și din acestea au fost sacrificate 290.000 de animale. „Aceste ferme produceau carne care ajungea în piață. Așadar, 290.000 de porci nu vor mai fi livrați și importurile vor crește. Sigur, este carne pe piața europeană și va fi acoperit necesarul de carne de porc din import”, declară Ioan Ladoși. Aceste ferme erau și producătoare de material pentru reproducție și va fi afectat și acest segment de piață. Nu există un orizont de timp în care aceste unități vor fi repornite, pentru că și dacă în ele a fost eradicată boala, încă există focare în apropierea lor și există riscuri din acest punct de vedere. Și, foarte important, dacă apare boala a doua oară într-o fermă, aceasta nu mai primește niciun fel de despăgubiri”, a declarat, pentru Reporter Global, președintele APCPR. Deși au început să fie direcționate despăgubiri și către fermele comerciale unde a fost confirmată pesta porcină, acești bani nu sunt suficienți, întrucât, dacă în gospodăriile populației autoritățile s-au ocupat de sacrificarea animalelor și îngroparea acestora, fermele au făcut aceste operațiuni pe propria cheltuială și deocamdată nu se știe dacă vor primi despăgubiri și pentru aceste cheltuieli.

Investiții cu fonduri UE, în așteptare

O altă mare problemă este legată de investițiile din sector. În sectorul producției de carne de porc sunt în curs de derulare mai multe investiții cu fonduri europene, care acum stau în așteptare și nu se știe ce se va întâmpla dacă acestea nu sunt finalizate la timp din cauza PPA. „Nimeni nu mai are curajul să facă nimic până când boala nu va fi pusă sub control, pentru că de eradicat nu s-ar pune problema așa de curând. Nu știm care vor fi soluțiile pentru cei care aveau în derulare investiții cu fonduri europene”, declară Ioan Ladoși. Pe lângă cele 18 ferme care au fost închise și la care efectivele au fost lichidate, multe alte ferme au de suferit pentru că, deși la ele nu a fost confirmat virusul PPA, se află în apropierea unor focare. Este o mare problemă, pentru că acestea nu pot valorifica producția, din cauza interpretării legislației, și astfel sunt obligate să sacrifice porcii sănătoși. Aceste închideri de ferme și faptul că ferme neafectate de virusul ucigaș sunt obligate să sacrifice animalele au atras după ele și probleme de ordin social. Sute de oameni au rămas și vor rămâne fără locuri de muncă, în localități în care pentru multe familii aceasta era singura posibilitate de a avea un loc de muncă.  

Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare, însă în vara lui 2018 a cunoscut o evoluție fulminantă, sute de mii de animale din unități industriale de creștere a porcului și din gospodării fiind ucise. La final de an 2018, boala se manifesta în 296 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1.136 de focare, dintre care 18 în exploataţii comerciale. PPA este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală, nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor. Potrivit autorităţilor veterinare, PPA nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here