Spania a ajuns la 2.182 de decese provocate de coronavirus, cu 462 astfel de cazuri doar în ultimele 24 de ore. În regiunea Madrid, cea mai afectată, morgile încep să se umple de corpuri neînsufleţite. Vicepremierul Carmen Calvo a fost spitalizată şi este suspectă de infecţie cu coronavirus. Totodată, rata relativ redusă a mortalității din Germania intrigă experții, relatează Mediafax.
Bilanţul provocat de coronavirus în Spania creşte de la zi la alta şi începe să semene cu cel din Italia. Ministerul Sănătăţii de la Madrid a anunţat că 462 de oameni au murit în ultimele 24 de ore, perioadă în care au fost confirmate şi 4.517 cazuri noi. În total, Spania are acum 2.182 de decese şi 33.089 de cazuri.
Regiunea Madrid continuă să fie cea mai afectată, cu 10.575 de cazuri şi 1.263 de decese. Printre cazurile confirmate se numără 600 de membri ai personalului medical din spitalele madrilene. În capitala Spaniei, morgile şi capelele funerare nu mai fac faţă, iar angajaţii anunţă că sălile au început să se umple de corpuri neînsufleţite.
Alte regiuni afectate sunt Catalonia, cu 5.925 de cazuri şi 245 de decese, şi Ţara Bascilor, cu 2.421 de cazuri şi 120 de morţi.
Una dintre cele mai recente victime ale pandemiei din Spania pare a fi vicepremierul Carmen Calvo, spitalizată în urma unei infecţii respiratorii. Rezultatul testului este încă aşteptat.
Care este „secretul“ Germaniei?
Rata relativ redusă a mortalității din Germania intrigă experții, pe măsură ce Covid-19 se răspândește în Europa, unii punând la îndoială metodologia culegerii de date, în timp ce alții susțin că ratele ridicate de testare ale țării permit o aproximare mai exactă a amenințării noului coronavirus.
În timp ce pandemia a lovit Germania în forță, Universitatea Johns Hopkins notând 22.364 de infecții confirmate până duminică dimineață, sunt raportate doar 84 de decese, relatează The Guardian.
Aceasta înseamnă că Germania are în prezent cea mai mică rată a mortalității din cele 10 țări cel mai grav afectate de pandemie: 0,3%, comparativ cu 9% în Italia și 4,6% în Marea Britanie.
Contrastul cu Italia este deosebit de surprinzător, în condițiile în care cele două țări au cel mai mare procent de cetățeni cu vârsta de 65 de ani sau mai mult în Europa. Iar indicele Bloomberg Global Health indică un stil de viață mai sănătos pentru italieni decât pentru germani.
Politicieni germani și oficialii din domeniul sănătății au fost reticenți să comenteze rata scăzută a mortalității. Lothar Wieler, președintele Institutului Robert Koch (RKI), a declarat că nu se așteaptă să existe o diferență semnificativă a ratelor de mortalitate între Italia și Germania, pe termen lung.
„Este prea devreme să spunem dacă Germania este mai bine pregătită medical pentru pandemia Covid-19 decât alte țări“, a declarat Marylyn Addo de la Centrul Medical al Universității din Hamburg. Addo a sugerat că o explicație probabilă a cifrelor a fost că, în timp ce spitalele din nordul Italiei sunt supraaglomerate cu pacienți, Germania nu a atins capacitatea maximă și a avut mai mult timp pentru a curăța paturile, a aproviziona echipamente și a redistribui personalul.
Foarte important, Germania a început să testeze oamenii, chiar cu simptome mai ușoare, relativ devreme, ceea ce înseamnă că numărul total de cazuri confirmate poate oferi o imagine mai exactă a răspândirii virusului decât în alte state.
Profilul de vârstă al celor afectați în primele săptămâni a fost, de asemenea, mai tânăr decât în alte țări, mulți dintre ei fiind persoane sănătoase care s-au întors din stațiunile de schi din Austria sau Italia, ceea ce ar explica rata scăzută a mortalității.
„Presupun că mulți tineri italieni sunt sau au fost infectați fără să fie detectați vreodată“, a declarat pentru ziarul Die Zeit Christian Drosten, virolog la spitalul Charité din Berlin. „Acest lucru explică, de asemenea, rata mortalității presupus mai mare a virusului acolo.“
Drosten, care a consiliat ministerul german al sănătății, a avertizat, de asemenea, că rata mortalității din Germania probabil va crește în următoarele săptămâni, întrucât zonele cu risc ridicat devin mai greu de identificat și capacitatea de testare devine extinsă. „Pare că virusul a devenit mai periculos, dar asta ar fi o denaturare. Va reflecta pur și simplu ceea ce deja începe să se întâmple: ratăm din ce în ce mai multe infecții“.
Metodologia din spatele colectării datelor din Germania ar putea avea un rol, de asemenea, în discrepanța dintre cifrele italiene și germane.
Dacă un pacient este testat pozitiv pentru Covid-19 în Germania, medicul va anunța autoritatea medicală locală, care va transfera digital datele către Institutul Robert Koch (RKI). Acest proces, mai lent, explică de ce cifrele zilnice ale RKI au fost constant mai mici decât cele de la Universitatea Johns Hopkins, care își actualizează mai des tabelele de date. Până la ora 10 dimineața duminică, de exemplu, RKI anunța doar 55 de victime în Germania.
Spre deosebire de Italia, în Germania nu există teste postmortem răspândite pentru noul coronavirus. RKI spune că persoanele care nu au fost testate pentru Covid-19 în viață, dar sunt suspectați că au fost infectați „pot fi” testați după moarte, dar în sistemul de sănătate descentralizat din Germania aceasta nu este încă o practică de rutină.
Drept urmare, este teoretic posibil să existe persoane care ar fi putut să fi murit în casele lor înainte de a fi testate și care nu apar în statistici.
Specialiștii medicali, precum Addo, nu consideră că numărul cazurilor nedeclarate este semnificativ din punct de vedere statistic. „Clinicile care se ocupă de afecțiuni respiratorii au fost în alertă cu privire la virus de săptămâni întregi, așa că aș fi foarte surprinsă dacă ar exista un număr semnificativ de decese neînregistrate.”
Cifrele oficiale ale mortalității RKI includ atât persoanele care au murit din cauza virusului, cât și cele infectate și cu probleme de sănătate, la care nu a putut fi determinată cauza precisă a morții.
Merkel, probabil neinfectată
Pe de altă parte, sunt şanse foarte mari ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, să nu fie infectată cu coronavirus, a declarat şeful personalului Helge Braun.
Duminică, Guvernul de la Berlin a anunţat că Angela Merkel s-a plasat în izolare la domiciliu după ce a avut contact cu un medic diagnosticat cu noul coronavirus. Braun susţine însă că Merkel nu a avut mult contact cu doctoral infectat cu noul coronavirus. „Suntem optimişti că nu este infectată deloc“, a declarat Braun.
Una din trei persoane testate pozitiv este „purtător tăcut“ al virusului
Una din trei persoane testate pozitiv este „purtător tăcut“ al virusului. Informaţii clasificate ale guvernului chinez au ajuns în presă.
Numărul persoanelor infectate cu coronavirus care au dezvoltat târziu sau deloc simptome specifice poate ajunge la o rata de 1 la 3 dintre cei care au fost testaţi pozitiv.
Potrivit unor date clasificate ale guvernului chinez, obţinute de publicaţia South China Morning Post, numărul „purtătorilor tăcuţi“ ai virusului poate fi mult mai mare decât s-a crezut iniţial.
Conform acestor date, la sfârşitul lunii februarie peste 43.000 de persoane au fost depistate pozitiv fără a avea vreun simptom. Aceşti oameni au plasaţi în carantină, dar nu au apărut în raportările oficiale care la acea vreme indicau 80.000 de persoane.
Oamenii de ştiinţă nu reuşesc deocamdată să se pună de acord în privinţa rolului pe care îl au pacienţii asimptomatici în răspândirea virusului şi cât de contagioase sunt aceste persoane.
Un număr din ce în ce mai mare de cercetători pun la îndoială informaţiile oficiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii conform cărora „transmiterea asimptomatică este extrem de rară“.
China testează pe oameni un nou vaccin
China, ţara unde s-a declanșat pandemia, a început testarea clinică a unui vaccin. Potrivit publicaţiei GlobalTimes, 108 voluntari au primit primele injecţii luni.
Cei 108 voluntari au vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, sunt toţi din Wuhan şi au fost împărţiţi în trei grupuri.
În cursul zilei de duminică, o persoană implicată direct în procesul de testare a confirmat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, începerea testelor pentru vaccin.
Voluntarii vor fi monitorizaţi pentru şase luni.
Momentan, nu există un vaccin oficial pentru noul coronavirus, însă cercetătorii din întreaga lume lucrează pentru descoperirea unui antidot.
ONU, fond de sprijin pentru tratamente
ONU creează un fond pentru a trata pacienţii la nivel global, anunţul fiind făcut de Ministerul norvegian de Externe. Fondul va sprijini în primul rând ţările cu un sistem medical slab dezvoltat.
„Un fond cu multiplu donatori, sub patronajul ONU, va fi ajuta partenerii noştri pentru a face eforturi mai eficiente“, se arată în comunicat.
Scopul fondului este acela de a ajuta ţările cu un sistem medical mai slab să facă faţă situaţiei de criză şi consecinţelor pe termen lung.
Valve pentru aparatele de ventilare, fabricate la imprimantă 3D
Doi italieni au printat la o imprimantă 3D 100 de valve pentru aparatele de ventilare pulmonară. Spitalele din Italia au mare nevoie de valve pentru a-i ţine în viaţă pe pacienţii ai căror plămâni cedează din cauza coronavirusului.
Un spital din Italia a cerut sprijinul unei companii start-up, după ce a rămas fără valvele care conectează aparatele de ventilat cu măştile pacienţilor.
Cristian Fracassi, fondatorul companiei, a spus: „Am alergat la spital, am recuperat o piesă care fusese deja folosită de un pacient şi trebuia aruncată, am reproiectat-o şi, în câteva ore, am printat-o în 3D şi am dus primele bucăţi la spital.“
După testare, medicii au văzut că valvele sunt la fel de bune precum originalele. Cei doi italieni au făcut 100 de bucăţi cu imprimanta 3D şi aşteaptă alte comenzi.
„Am fost numiţi eroi şi îngeri, dar nu suntem asta. Am văzut medici în spitale care stau treji câte 24 de ore ca să salveze pacienţi. Ei sunt cei incredibili“, a declarat Alessandro Romaioli, angajat al companiei.
A 12-a zi consecutivă de scădere a infecţiilor în Coreea de Sud
Coreea de Sud raportează 64 de cazuri noi de coronavirus. Este a 12-a zi consecutivă de scădere a infecţiilor. Bilanțul național este de 89.961 de cazuri.
Anunţul a fost făcut dr Centrul coreean pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (KCDC).
Noile cifre extind o tendinţă descendentă, marcând a 12-a zi la rând în care ţara a înregistrat un număr de aproximativ 100 de noi infecţii sau mai puţin.
Femeie de 95 de ani, vindecată în Italia
O femeie în vârstă de 95 de ani, Alma Clara Corsini, este cea mai bătrână pacientă declarată vindecată în Italia. Femeia este din Fanano, provincia Pavullo, şi a fost tratată la Modena. „Sunt bine, am avut noroc că nişte oameni incredibil au avut grijă de mine. Mă vor trimite acasă în scurt timp“, a declarat femeia, potrivit Gazzetta Di Modena.
Alma Clara Corsini nu a fost tratată cu medicamente antivirale specifice, ci sistemul său imunitar a reuşit să învingă virusul.
În Italia au murit peste 5.400 de oameni din acuza coronavirusului. ■