PIB-ul pe primul trimestru cu doar 0,5% sub prognoza guvernului

Comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2018 produsul intern brut, în trimestrul I 2019, a înregistrat o creştere cu 5,0%, arată un comunicat al Institutului Național de Statistică. Prognoza guvernamentală se bazează pe o creștere de 5,5% în acest an.

26
3 minute de lectură

Comparativ cu trimestrul IV din 2018, produsul intern brut, în trimestrul I din 2019 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,3%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,0% pe seria brută şi cu 5,1% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2019, fiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în comunicatul de presă din 8 aprilie 2019. Indicii de volum au fost revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a produsului intern brut pentru trimestrul IV 2018, publicată în comunicatul de presă din 8 aprilie 2019. Astfel, rezultatele trimestrului II 2018, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 101,3% la 101,2% . Rezultatele trimestrului III 2018, comparativ cu trimestrul II 2018, au fost revizuite de la 101,4% la 101,5%. Rezultatele trimestrului IV 2018, comparativ cu trimestrul III 2018, au fost revizuite de la 100,9% la 101,0%. ”Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile,” se menționează în comunicatul INS.

Potrivit Programului de convergenţă 2019 – 2022 publicat de Ministerul Finanţelor, pentru anul 2019 este estimată o creştere economică de 5,5% obținută în urma unei contribuții pozitive a cererii interne (6,1 puncte procentuale) şi a unui aport uşor negativ al exportului net (-0,6 puncte procentuale).

Estimările instituțiilor internaționale cu privire la evoluția PIB-ului României, în 2019 indică ritmuri de creștere mai reduse. Astfel, Comisia Europeană a revizuit în scădere la 3,3% estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, în condiţiile în care, în luna ianuarie, instituția europeană lua în calcul un avans al produsului intern brut de 3,8%. De asemenea, la începutul lunii aprilie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere la 3,1%, de la 3,4%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2019. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare estima pe 8 mai că economia românească ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 3,2%, faţă de un avans de 3,6% previzionat în noiembrie.

La foarte scurt timp de la publicarea comunicatului INS, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, aflat în plin proces electoral, într-o postare pe Facebook afirma că prognoza pe care s-a fundamentat bugetul din acest an a fost corectă: “Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii datele privind creşterea economică înregistrată în primul trimestru. Creşterea economică este de 5%! Deci prognoza noastră pe care s-a fundamentat bugetul din acest an a fost corectă. Cât a tunat şi a fulgerat Iohannis că e o tragedie, că sunt doar cifre pe hârtie şi că bugetul nu e realist. Fără să prezinte argumente serioase şi motivaţii. Realitatea este cea publicată astăzi de către INS”. El a mai adăugat că “principala” contribuţie la această creştere economică o au construcţiile şi investiţiile.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele