Plan de acțiune pentru ”protecția economiei”

Ministrul ungar al Finanțelor Mihály Varga a anunțat o serie de reduceri fiscale și stimulente de creștere, ca parte a unui plan de protecție a economiei de impactul încetinirii globale, potrivit site-ului oficial al guvernului kormany.hu.

43
3 minute de lectură

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul ungar al Finanțelor a subliniat că datele privind PIB-ul din primul trimestru al anului 2019 sugerează că economia maghiară ar putea să crească în viitor cu o rată de aproximativ 4%.

Pe de altă parte, proiecțiile arată că expansiunea economiei europene, inclusiv a zonei euro și a Germaniei, va încetini. Guvernul dorește ca rata de creștere a economiei maghiare să rămână la un nivel cu 2% peste rata medie de creștere a UE, a subliniat el.

Varga a afirmat că taxa pentru contribuția socială va fi redusă de la 19,5% la 17,5% de la 1 iulie. Măsura, care ar lăsa 144 miliarde de forinți în 2019 și 156 miliarde de forinți anul viitor la dispoziția companiilor, este conformă cu un acord la care guvernul a ajuns cu angajatorii și sindicatele și care leagă reducerea contribuțiilor sociale de creșterea salariilor din sectorul privat, în 2019.

Mihály Varga a spus că taxa de publicitate va fi redusă la 0% până la sfârșitul anului 2022. Guvernul dorește să reducă rata impozitului pentru întreprinderile mici (KIVA) de la 13% la 12% de la 1 ianuarie 2020.

”Măsura ar lăsa 5 miliarde de forinți la dispoziția celor 40.000 de întreprinderi care optează pentru plata impozitului sub această formă,” a declarat ministrul ungar al Finanțelor. Rata KIVA este cu mult peste rata de impozitare a întreprinderilor de 9%, însă companiile KIVA se bucură de o serie de scutiri.

Ministrul Finanțelor a declarat că taxele administrative vor fi și ele reduse. Taxa simplificată pentru afaceri (EVA) va fi eliminată treptat, în timp ce alte taxe vor fi comasate, a adăugat el. El a spus că regulile care impun unor companii să-și plătească în avans taxele în rate vor fi eliminate.

Reduceri de TVA și mai multe fonduri pentru cercetare și dezvoltare

De asemenea, guvernul intenționează să încurajeze proiectele de construcție de locuințe în localități mici și, în acest scop, va restitui TVA pentru astfel de proiecte de construcție până la 5 milioane de forinți. În viitor, întreprinderile private vor putea primi subvenții pentru construcția de cămine pentru angajați, a adăugat el.

Varga a anunțat, de asemenea, planurile de reducere a TVA pentru hoteluri și pensiuni de la 18% la 5%, introducând, în același timp, o contribuție de 4% în sectorul turismului.

În bugetul pentru 2020, guvernul a alocat mai mult de 32 miliarde de forinți (157 miliarde forinți), pentru sprijinirea cercetării și dezvoltării.

Varga a confirmat că, începând cu data de 3 iulie a acestui an, noile titluri de stat vor fi lansate pe piață sub denumirea “titluri de stat guvernamentale maghiare plus”, cu o rată a dobânzii începând de la 3,5%, dar crescând la 6% până la sfârșitul celui de-al cincilea an. În plus, în afară de trezoreria statului și băncile și băncile de economii pentru locuințe vor tranzacționa aceste titluri.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele