PMP, proiect în sprijinul inițiativei USR ”Fără penali în funcții publice”

119
2 minute de lectură

Parlamentarii Partidului Mișcarea Populară vor să transpună în legislație iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”, care aparține Uniunii Salvați România și care a strâns un milion de semnături.

USR propune ca, la articolul 37 din Constituţie să fie adăugat următorul alineat: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Potrivit modificărilor propuse de PMP, nu pot fi aleşi în demnitatea de preşedinte al României, de europarlamentar, deputat, senator, primar, consilier local sau consilier judeţean „persoanele care au suferit condamnări penale”.

„Deoarece orice iniţiativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei parcurge un proces complex, anevoios, finalizat prin organizarea unui referendum care implică cheltuieli bugetare suplimentare, apreciem că se impune o implicare proactivă a Parlamentului în legiferarea în regim de urgenţă a dezideratului unui segment important al societăţii civile de a pune o cărămidă în plus la construirea unei societăţi democratice fără penali în funcţii publice”, afirmă iniţiatorii.

„Legiuitorul poate conferi condamnării penale efecte juridice care excedează sancţiunea penală, reglementând în astfel de legi, interdicţii care rezultă din condamnare. De asemenea, legiuitorul este liber să opteze între instituirea unei interdicţii cu caracter general – lipsa oricărei condamnări penale şi instituirea unei interdicţii speciale – circumscrisă unei sfere limitate de condamnări penale, care să se întemeieze pe criterii precum natura infracţiunilor săvârşite, latura subiectivă, pedeapsa aplicată”, mai spun inițiatorii.

O astfel de consecinţă e dată de interdicţia dobândirii calității de  membru al Guvernului, aplicabilă persoanelor condamnate penal printr-o hotărâre definitivă.

Dora Vulcan
Dora Vulcan a intrat în presă în 1992, după un stagiu la departamentul de strategie al unei campanii prezidențiale. A lucrat la agenția de știri a cotidianului România liberă, la secția de politică internă și apoi la cea de investigații, focusată pe domeniul justiției și pe ingerința politicului în anchetele penale. A fost stringer la BBC România și consultant de presă la Comisia Națională de Informatică a Guvernului României. A scris la Revista 22 despre plagiatele din mediul universitar.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele