Poluare în București: „Stăm în casă și murim gazați!”

1193
6 minute de lectură
Ministerul Mediului

UPDATE 10.31

Garda de Mediu este pe teren, alături de echipele de intervenție IGSU, la incendiul de vegetație produs la fosta fermă din Periș, județul Ilfov, anunță Ministerul Mediului.

„Incendiul degajază un fum greu, înecăcios și cu un miros puternic, care se dispersează lent.

Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Periș, jud. Ilfov – mun. București se apreciază că în cursul acestei zile circulatia aerului va fi relativ slabă (sub 20 km/h) și se va realiza predominant dinspre est-nord-est către vest-sud-vest, astfel că evoluția norului de fum va fi de relativă staționare și dispersie, apoi de deplasare ușoară către vest-sud-vest.

În intervalul menționat, în zona de interes cerul va fi senin”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

Știre inițială

Miercuri dimineața, locuitorii din nordul și centrul Capitalei s-au trezit cu un miros insuportabil.

Capitala înregistrează un nou episod de poluare în zona de nord şi centru, potrivit datelor furnizate de aerlive.ro, o platformă independentă pentru măsurarea calităţii aerului. În cartierele Pajura, Mihalache, Băneasa Nord şi Iuliu Maniu valorile particulelor în suspensie PM10 şi PM 2.5 sunt depăşite cu 200-300% peste limitele maxim admise, transmite Radio România Actualități.

Potrivit aceleiași surse, o posibilă cauză ar putea fi un incendiu de vegetaţie care a avut loc în Periş, jud. Ilfov, care este situată la nord de Bucureşti, la o distanţă de 33 km. Ard 33.000 mp, inclusiv resturile de la o fostă fermă de porci. 

Pe rețelele de socializare, oamenii scriu că nu mai pot suporta mirosul. „Stăm în casă și murim gazați!”-scriu cu disperare locuitorii din zonele afectate.

Jurnalista Elena Vijulie Tănase: „Tocmai m-am trezit brusc in miros de cauciuc ars. Am fugit la bucatarie, m-am uitat la centrala si la toate aparatele electrice din casa. Totul ok. Mirosul oribil vine de afara, am uitat geamul deschis la baie de cu seara. Cine face asa ceva bucurestenilor in vreme de epidemie pulmonara…Mizerabil. Mizerabil”.

Vlad Mixich: „Peste un oraş de milioane de oameni apasă un aer greu greu, irespirabil. Curg cu miile mesajele de la oameni din toate părțile Bucureştiului. Ministerul Mediului, Garda de Mediu, Poliția, Primăria Bucureşti ca de obicei…au scuze, scuze, tot felul de scuze.

Nu e prima oară, doar că acum e cel mai rău. Vă amintiți că şi la incidentele anterioare tot aşa erau: scuze că un incendiu, scuze că vântul, scuze că obiceiurile, scuze… Toate instituțiile astea le plătim NOI. Direct noi. Ca să evite/prevină astfel de incidente. Ce e mai mare în aceste instituții: mafia sau/şi incompetența?”

Deputata Adriana Săftoiu: „E de nesuportat duhoarea din zona Băneasa. M-am trezit cu un miros de oase arse în toată casa. Nu mi-e clar ce se întâmplă, dar se întâmplă ceva urât mirositor”

Sebastian Bodu: „În centrul capitalei este un miros de ars de nu poți respira. Iar se ard gunoaie și nu îi găsește nimeni pe vinovati”.

Valeriu Turcan: „Sa arzi atata plastic in Bucuresti incat sa nu se mai poata respira, in conditiile a zeci de echipaje de Politie si Jandarmerie pe strazi, asta nu se poate face decat cu complicitatea unor institutii publice. Administratie locala si autoritati de control. Este si justitia complice? Foarte probabil! Pentru ca situatia se tot repeta. In orice alta capitala europeana, la ora aceasta vinovatii erau deja cu catuse.
Sau justitia s-a autoizolat de Romania? Toată lumea e în case, iar drumurile sunt pline cu poliție și armată. Dacă nici în aceste condiții nu suntem în stare să controlăm ce se arde în jurul nostru, atunci probabil e nevoie ca toți responsabilii să se reorienteze spre alte cariere”.

Csibi Magor: „Nu mai e vorba de poluare și de efecte pe termen lung, ci exact de virusul cu care spunem că ne luptăm, dacă e să ne uităm studiile care ne spun că mortalitatea virusului crește odată cu poluarea atmosferică.

Dacă situația continuă așa, trebuie să admitem că avem un stat falimentar, incapabili să răspunde la nevoile de bază al societății. Se pare că virusul scoate la iveală toate slăbiciunile sistemului, chiar și pe cele care încercam să nu le observăm până acum…”

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a explicat, miercuri dimineața, că mirosul insuportabil provine de la un incendiu de vegetație care are loc pe teritoriul comunei Periş, la limita cu judeţul Dâmboviţa, la nord-vest de Comuna Corbeanca.

„Nu miroase a cauciuc ars sau a plastic, ci mai degrabă avem un incediu de vegetație. În urma incendierii unei suprafețe semnificative de vegetație în zona Periș din județul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci. Arderea acestor resturi generează mirosuri specifice, fum înecăcios , resimțit de locuitorii din vecinătate și de noi cei din București, ca urmare a vitezei vântului. Echipele Gărzii de Mediu și APM-ul sunt pe teren, în Nordul Capitalei pentru agestiona situația și a evalua impactul incendiului de vegetație. Cel mai puternic se resimte în Corbeanca, Buftea, Otopeni. În această dimineață am avut discuții cu cei de la ISU, care sunt pe teren și în datoria cărora este stingerea acestui incendiu”, a explicat Costel Alexe, la Digi 24 TV.

Garda Naţională de Mediu a trimis corpul de control la Periș, scrie Mediafax.

„Din datele obţinute de la Primăria Periş, rezultă că pe terenul incendiat se află batalurile fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate. Din informațiile existente în baza de date a UAT Periş, proprietarul terenului incendiat ar fi o societate aflată în insolvență, însă, viceprimarul localităţii Periş a afirmat că baza de date cu privire la proprietarul acestor terenuri nu a fost actualizată. În vederea limitării extinderii şi lichidării focarelor de incendiu, reprezentanţii legali ai UAT Periş au dispus prezența, la locul incendiului, a doua autospeciale şi a unui excavator. În timpul controlului, au fost impuse UAT Periş următoarele măsuri cu termene: – identificarea proprietarul/proprietarii terenurilor în vederea sancţionării contravenţionale; – impunerea de măsuri în vederea reducerii efectelor incendiului; – monitorizarea şi supravegherea focarelor de incendiu, pentru limitarea efectelor produse”, se arată într-o informare a Gărzii de Mediu.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele