Populația planetei va crește cu 2 miliarde de persoane, la 9,7 miliarde, până în 2050

35
2 minute de lectură

Populația Terrei va crește cu 2 miliarde de persoane, la 9,7 miliarde, până în 2050, potrivit celui mai recent raport al ONU, care indică dublarea numărului de locuitori din Africa subsahariană, informează Mediafax.

Potrivit aceluiași raport, „Perspectivele populației lumii“, dat publicității luni, Terra ar putea găzdui aproximativ 11 miliarde de oameni până în anul 2100.

Același document indică o îmbătrânire a populației mondiale, aceasta fiind o consecință a creșterii speranței de viață și a unei scăderi a ratei fertilității.

De asemenea, a crescut numărul țărilor care se confruntă cu o scădere a populației. Din 2010, 27 de țări și teritorii au înregistrat o scădere a populației de cel puțin 1%, o consecință a diminuării ratei fertilității.

Potrivit ONU, populația Chinei se va diminua cu 31,4 milioane de oameni, respectiv cu 2,2%, în perioada 2019 – 2050.

Pe de altă parte, în ultimii zece ani, a fost înregistrat un aflux de migranți semnificativ în Belarus, Estonia, Germania, Ungaria, Italia, Japonia, Rusia și Ucraina. Acest fapt a compensat scăderea populației provocată de o mortalitate crescută și o natalitate redusă.

Până în 2050, mai mult de jumătate din creșterea populației mondiale previzionată va fi concentrată în nouă țări: India, Nigeria, Pakistan, Republica Democrată Congo, Etiopia, Tanzania, Indonezia, Egipt și SUA.

Rata fertilității globale, care a scăzut de la 3,2 nașteri per femeie, în 1990, la 2,5 în 2019, se va diminua și mai mult, la 2,2, în 2050. Această rată se apropie de minima de 2,1 nașteri per femeie necesară pentru a asigura înlocuirea generațiilor și a evita declinul populației pe termen lung, în absența migrației, potrivit ONU.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele