Porci, țărani și politicieni

La țară, PSD este văzut de majoritari ca singurul partid care le mai reprezintă interesele cât de cât. Este înjurat la greu, dar este tolerat. USR nu există decât ca niște „intruși stranii”, iar PNL este un soi de roată de rezervă pentru ei: la accidente majore schimbi roata.

2 minute de lectură

În această perioadă mă aflu la Telciu în județul Bistrița-Năsăud unde am o rezidență: lucrez cu copiii din sat și în timpul liber fac cercetare de teren pentru mine.

de Vasile Ernu – scriitor

Duminică am trecut prin piață înainte de slujbă și înmormântarea unde am decis să merg. Am încercat să iau pulsul temelor principale. Aici am observat că tema „crizei porcilor” e foarte prezentă. Se discută, se comentează, se polemizează. La țară, porcul e prietenul omului. Poate cel mai bun.

Cum interpretează țăranul această criză? Am făcut un sondaj scurt fără pretenții științifice. Pentru mine. Interpretarea dominantă este simplă: există interese străine să distrugă producția locală pentru a invada cu producție străină piața locală.

Nu contează dacă e adevărată sau nu această teză. Încercați să înțelegeți această interpretare politic și economic. Ea vine cumva mai mult din experiența directă decât din teorii ale conspirației. Cred eu. Oamenii de aici sunt foarte bine ancorați în realitate. Conspiraționismul modern nu e un discurs rural, ci urban.

Bun. Această interpretare însă ajută enorm de mult PSD. De ce? Pe de o parte pentru că se sincronizează cu discursul pesedist populist și patriotard, iar pe de altă parte pentru că la țară PSD este văzut de majoritari ca singurul partid care le mai reprezintă interesele cât de cât. Este înjurat la greu, dar este tolerat. Nu de toți, dar de o masă critică majoritară. Cel puțin prin zona unde mă aflu. Statistici să vă spună specialiștii, dar nu cred că greșesc. Așa arată și rezultatul alegerilor.

USR nu există decât ca niște „intruși stranii”, iar PNL este un soi de roată de rezervă pentru ei: la accidente majore schimbi roata. Dar foarte rar.

De ce nu călărește această temă niciun partid? PSD nu are interesul, ba chiar pune jar pe foc în direcția conspiraționistă. Dar PNL și USR? Din incompetență și prostie politică? Și e o temă care ar aduce ceva voturi. Tăcerea aduce voturi PSD-ului. Vocaliza lui Cioloș neconvingătoare tot PSD-ului folosește.

Așa se vede de la țară. Subiectiv, firește.

Țăranii însă știu bine că sunt abandonați, așa că nu au așteptări mari de la nimeni. Criza aceasta însă îi afectează enorm. Dar se descurcă și fără sprijinul politicienilor de la București. Iar cei cu mm…uia oricum nu se pricep la porci, iar în acest weekend sunt fie la mare, fie la Untold.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele