Analiştii financiari estimează deprecierea monedei naţionale în următoarele 12 luni, la o medie de 4,8262 lei/euro, şi o rată medie a inflaţiei de 4,05%, arată Indicatorul de Incredere Macroeconomică al CFA Romania, citat de Mediafax.
În luna iunie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 0,6 puncte, până la valoarea de 50,9 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a crescut cu 7,2 puncte), această evoluţie datorându-se componenței de anticipaţii a indicatorului.
Astfel, indicatorul condițiilor curente a crescut față de luna anterioară cu 2,2 puncte, până la valoarea de 60,5 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 1,4 puncte). Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 2,0 puncte până la valoarea de 46,1 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 11,4 puncte).
În ceea ce privește cursul de schimb, 71% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7810 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8262lei/euro.
„Cred că cursul va merge către 4,8 lei/ euro şi apoi, gradual, se va deprecia. Având în vedere diferenţa de inflaţie dintre România şi Uniunea Europeană care se duce în cursul de schimb şi deficitul de cont curent, aceşti doi factori pun presiune, pe termen mediu, pe depreciere. Văd o depreciere uşoară, nu o apreciere sau o stagnare“, a spus recent Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA, la ZF Live.
Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iulie 2020/iulie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,05%.
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.