Premierul Italiei: Nu este adevărat că măsurile restrictive de urgenţă vor fi prelungite până pe 31 iulie

125
3 minute de lectură
Foto: Agerpres / EPA

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a negat, marţi seară, informaţiile apărute în presă privind prelungirea măsurilor restrictive până în iulie, precizând că regiunile vor putea dispune măsuri locale în funcţie de situaţie, dar anunţând amenzile pentru încălcarea actualelor norme.

“Nu este deloc adevărat că măsurile restrictive de urgenţă vor fi prelungite până pe 31 iulie”, a declarat Giuseppe Conte, citat de cotidianul Corriere della Sera. În realitate, pe 31 iulie va expira starea de urgenţă de şase luni decretată de Italia pe 31 ianuaie 2020, le-a explicat Giuseppe Conte jurnaliştilor, subliniind că acest lucru nu înseamnă neapărat că măsurile vor fi prelungite până atunci.

La rândul său, Franco Locatelli, preşedintele Consiliului Superior al Sănătăţii din Italia, a afirmat că restricţiile generale din Italia, cele privind deplasările cetăţenilor şi suspendarea activităţilor firmelor nonesenţiale, vor expira pe 3 aprilie. “Durata măsurilor de izolare, în special cele care vizează activităţile lucrative nonesenţiale şi cele sociale, este până pe 3 aprilie, iar cu câteva zile înaintea acestei date vor fi luate decizii în funcţie de evoluţia epidemiologică”, a spus Franco Locatelli, citat de cotidianul La Repubblica.

Guvernul Italiei a stabilit marţi seară sancţiuni cuprinse între 400 şi 3.000 de euro pentru încălcarea restricţiilor impuse în acest moment, precizând că regiunile vor putea adopta la nivel local, în funcţie de situaţie, noi măsuri restrictive ori anularea unor restricţii existente.

Autoritățile din Italia permit circulația între localități în anumite situații

Circulaţia între localităţi este permisă în Italia pentru navetişti şi pentru cumpărarea produselor de bază, dacă cel mai apropiat magazin faţă de domiciliu este în altă localitate, anunţă Ministerul italian de Interne.

Navetiştii vor putea circula zilnic între localităţi, la fel şi persoanele care se deplasează la magazine situate pe teritoriul localităţilor învecinate, dacă acestea sunt mai apropiate, anunţă Matteo Piantedosi, un oficial din cadrul Ministerului italian de Interne, clarificând aplicarea restricţiilor decise de autorităţi.

“Rămân permise deplasările zilnice sau cele uzuale, practicate pentru că distanţa este mai scurtă. Iată exemple: deplasările pentru activităţi lucrative, cele la o altă locuinţă sau cele pentru procurarea de alimente în cazul în care punctul de vânzare de pe teritoriul altei localităţi este mai apropiat de domiciliu”, a explicat Matteo Piantedosi, citat de cotidianul La Repubblica.

Potrivit cotidianului La Stampa, conform unui proiect de lege al Guvernului de la Roma, în contextul celei mai grave situaţii din lume, măsurile restrictive din Italia vor putea fi prelungite câte 30 de zile până cel târziu pe 31 iulie 2020.

Bilanţul epidemic a ajuns la 6.820 de morţi în Italia şi sunt 69.176 de cazuri de coronavirus.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele