Prețurile producției industriale s-au majorat cu 0,1% în zona euro. În UE28 au crescut cu 0,2%

În februarie 2019, în comparație cu ianuarie 2019, prețurile producției industriale au crescut cu 0,1% în zona euro (EA19) și cu 0,2% în UE28, potrivit estimărilor Eurostat, oficiul statistic al Uniunii Europene. În ianuarie 2019, prețurile au crescut cu 0,3% atât în zona euro, cât și în UE28. În februarie 2019, în comparație cu februarie 2018, prețurile produselor industriale industriale au crescut cu 3,0% în zona euro și cu 3,1% în UE28. România înregistrează printre cele mai mari creșteri ale prețurilor producției industriale.

2 minute de lectură

Prețurile producției industriale din zona euro în februarie 2019, comparativ cu ianuarie 2019, au crescut cu 0,2% în sectorul energetic, cu 0,1% atât pentru bunurile de capital, cât și pentru bunurile de consum durabile, în timp ce prețurile au rămas stabile pentru bunurile de larg consum și au scăzut cu 0,1% pentru bunurile intermediare. Prețurile per total industrie, excluzând sectorul energetic, au rămas stabile.

În UE28, prețurile producției industriale au crescut cu 0,7% în sectorul energetic, cu 0,2% în cazul bunurilor de consum durabile, cu 0,1% atât pentru bunurile intermediare, cât și pentru bunurile de capital, în timp ce bunurile de consum non-durabile s-au menținut la același nivel. Prețurile per total industrie, excluzând sectorul energetic, au rămas stabile.

Cele mai mari creșteri ale prețurilor producției industriale au fost înregistrate în Slovacia (+ 1,8%), Bulgaria (+ 1,5%), Letonia și Grecia (ambele + 1,2%), în timp ce cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Estonia (-1,5%), Danemarca (-0,6%) și Portugalia (-0,5%).

Prețurile producției industriale în zona euro în februarie 2019, comparativ cu februarie 2018, au crescut cu 8,0% în sectorul energetic, cu 1,5% pentru bunurile de capital, cu 1,4% pentru bunurile de consum durabile, cu 1,3% pentru bunurile intermediare, și cu 0,4% pentru bunurile de consum non-durabile. Prețurile per total industrie, cu excepția energiei, au crescut cu 1,2%.

În UE28, prețurile producției industriale au crescut cu 7,8% în sectorul energetic, cu 1,8% în cazul bunurilor intermediare, cu 1,7% pentru bunurile de folosință îndelungată, cu 1,5% pentru bunurile de capital și cu 0,6% pentru bunurile de larg consum. Prețurile per total industrie, excluzând sectorul energetic, s-au majorat cu 1,4%.

Cele mai mari creșteri ale prețurilor producției industriale au fost înregistrate în Letonia (+ 6,6%), Cipru (+ 6,5%), România (+ 6,4%) și Belgia (+ 5,9%). Nu au fost înregistrate scăderi ale prețurilor producției industriale în nicio țară din UE28, pe intervalul de timp avut în vedere.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele