Documentul cedării României Uniunii Sovietice, expus public pentru prima oară

684
Stalin și Churchill au tranșat Europa la un pahar de whiskey. Foto: Getty Images

Așa-numitul „document obraznic“ în care Winston Churchill a tranșat Europa în zone de influență, împărțind-o cu Josef Stalin, a fost expus public pentru prima oară.

Liderul britanic din cel de-Al Doilea Război Mondial a făcut pactul secret cu Stalin la Moscova, în 1944, în momentul când trupele aliate se apropiau de victoria împotriva Germaniei naziste.

Bucata de hârtie arată procentele din România, Bulgaria, Grecia, Ungaria și Iugoslavia ce urmau a se afla sub control sovietic sau britanic.

Documentul istoric va fi expus la Arhiva Națională din Londra, în cadrul unei expoziții cu titlul „Dezvăluirea Războiului Rece al Marii Britanii“, începând cu ziua de joi, informează ediția electronică a Daily Mail.

Termenul „document obraznic“ a fost născocit de însuși Churchill, care a recunoscut faptul că textul ar putea avea un impact extrem de dur. Churchill estima că aliații americani ar fi fost șocați să vadă abordarea atât de cinică.

Documentul include o bifă ce-i este atribuită lui Stalin, care ar fi aprobat astfel tranșarea Europei postbelice.

„Bucata de hârtie este rezultatul unei discuții ce a avut loc târziu în noapte între Churchill și Stalin. Amândoi băuseră destul de mult whiskey“, a explicat curatorul expoziției, Mark Dunton. „Semnificația hârtiei este una majoră. Soarta a milioane de oameni a fost decisă cu o dâră de pix, în cadrul unei întâlniri neoficiale“, a adăugat el.

Documentul nu abordează problema Poloniei, pe care Churchill a sperat s-o mențină de partea Occidentului, însă aceasta a căzut ulterior sub sfera de influență a Moscovei, în 1945.

În pofida discuțiilor de la Moscova, Churchill a luat în calcul inclusiv ceea ce a numit „Operațiunea Inimaginabilă“ („Operation Unthinkable“), ce presupunea un război cu Rusia pentru a înlătura forțele armate ale lui Stalin din Europa de Est.

În document se poate citi:

RomaniaGreciaIugoslaviaUngariaBulgaria
Rusia – 90%Marea Britanie + SUA – 90 %50% 50%Rusia – 75%
Alții – 10%Rusia – 10%50% 50%Alții – 25%

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele