Primul mesaj al primarului român din Germania. Contextul politic

71
3 minute de lectură

Octavian Ursu, un român stabilit în Germania, a fost ales duminică în funcţia de primar general al oraşului Görlitz, situat în landul federal Saxonia din estul Germaniei, învingându-l pe reprezentantul partidului de extremă-dreapta AfD, potrivit presei germane, informează Mediafax.

Ursu, candidatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), l-a învins în turul al doilea de scrutin pe candidatul partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), un fost poliţist pe nume Sebastian Wippel.

Octavian Ursu a fost ales primar-general al orașului Görlitz cu 55,1 la sută din totalul voturilor exprimate, în timp ce Wippel avea 44,9%, după ce numărul voturilor a fost cuprins în 74 din cele 75 de circumscripții electorale, a informat Sächsische Zeitung.

În primul tur, reprezentantul AfD se clasase pe primul loc, cu 36,4% din voturi, în timp ce Octavian Ursu, candidatul creştin-democraţilor cancelarului Angela Merkel obținuse 30,3% din voturi.

“Sunt fericit. Acum trebuie să vedem cum ne apropiem de cei care nu au votat pentru mine”, a declarat Ursu, potrivit Deutsche Welle.

Octavian Ursu a plecat din România în 1990.

Acesta s-a născut la București, a absolvit Conservatorul și a plecat în Germania în 1990 ca solist-instrumentist (trompetă) la Neue Lausitzer Philharmonie din Görlitz.

Ursu a intrat în 2009 în CDU și în 2010 a preluat conducerea circumscripției municipale din Görlitz a formațiunii conservatoare. În 2014, el a fost ales în legislativul landului federal Saxonia, scrie Deutsche Welle.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan: “Este un semnal și o speranță pentru o întreagă regiune de peste 4.00.000 de locuitori”

Purtătorul de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan, a reacționat la aflarea rezultatului înregistrat de Octavian Ursu. Mureșan explică și semnificația politică pe care victoria lui Ursu o are în regiune.

Mai jos, postarea lui Siegfried Murașan:

“Cine este Octavian Ursu și de ce este importantă victoria lui?
Octavian Ursu s-a născut în anul 1967 la București, este muzician, a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București și a emigrat în Germania în anul 1990. A avut o carieră strălucită ca muzician, iar în anul 2009 s-a înscris în Uniunea Creștin Democrată, partidul de centru-dreapta membru al PPE, care conduce Germania începând din anul 2005 și a condus-o de multe ori înainte. În anul 2014 a devenit membru al Parlamentului regional din Saxonia, iar anul acesta a candidat pentru Primăria orașului Görlitz, oraș cu 56.000 de locuitori. Victoria sa este foarte importantă, deoarece în turul al doilea al acestor alegeri, tur care s-a desfășurat astăzi, a avut de înfruntat candidatul extremei drepte. Pe 1 septembrie 2019 vor avea loc alegerile regionale în Saxonia, iar partidul de centru-dreapta și partidul extremist sunt umăr la umăr în ultimele sondaje. De aceea, victoria lui Octavian Ursu este atât de importantă; este un semnal și o speranță pentru o întreagă regiune de peste 4.000.000 de locuitori.
Oamenii au ales un om politic serios, de centru-dreapta, proeuropean, un om cinstit și competent, nu un extremist populist și periculos”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele