Principalul indice al Bursei de Valori București are 16 companii

36
4 minute de lectură

Indicele principal al Bursei de Valori București, BET, a fost extins la 16 companii prin includerea Alro  în componența sa. Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa și are o capitalizare la BVB de aproximativ 1,67 miliarde lei, (352 milioane euro), se arată într-un comunicat de presă al Bursei.

Bursa de Valori București (BVB) a extins de la 15 la 16 numărul de companii care vor face parte din indicii BET si BET-TR. Comisia Indicilor a aprobat, în ședinta din 4 martie, includerea companiei Alro (ALR) în BET, indicele principal al pieței, și BET-TR, indicele care include și dividendele acordate de companiile din BET. Acțiunea este văzută ca o diversificare a sectoarelor reprezentate, Alro fiind astfel prima companie din industria de aluminiu prezentă în cei doi indici. Modificarile vor fi aplicate începând cu data de 18 martie.

Acțiunile Alro au intrat pentru prima dată la tranzacționare la BVB pe 16 octombrie 1997. În prezent, compania, subsidiara a Vimetco N.V. (companie globală de aluminiu primar și procesat), are o capitalizare de aproximativ 1,67 miliarde lei, echivalentul a 352 milioane euro. 

Compania Alro, amplasată în Slatina este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa. Principalele piețe de desfacere pentru produsele companiei sunt state din Uniunea Europeană, dar compania are exporturi și în SUA și Asia.

”BET (Bucharest Exchange Trading index) este primul indice dezvoltat de BVB și reprezintă indicele de referință al pieței locale de capital. Înființat pe 19 septembrie 1997, BET a avut în componența sa un număr maxim de 10 companii timp de aproape două decenii. În martie 2017, a fost extins la 12 companii prin includerea Conpet  (simbol bursier COTE) firmă care are ca principală activitate transportul prin conducte și pe calea ferată a țitțeiului intern și din import, gazolinei, condensatului și etanului lichid către rafinăriile din România și MedLife (simbol bursier M) care este cel mai mare operator privat de servicii de sănătate din România. La jumătatea anului 2017, BET a fost extins la 13 companii, odată cu includerea DIGI Communications N.V. (simbol bursier DIGI), important furnizor de servicii de telecomunicații din România și Ungaria. În septembrie 2018, alte două companii au fost incluse în BET și BET-TR: Sphera Franchise Group (SFG), unul dintre cei mai importanti operatori din domeniul foodservice din România, și Purcari Wineries (WINE), producător de vin de top din Europa Centrală și de Est,” se arată în comunicatul BVB.

Odată cu includerea ALRO, cele 16 companii care vor face parte din indicii BET și BET-TR vor fi: Alro (ALR), Banca Transilvania (TLV), BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Bucharest Stock Exchange (BVB), Conpet (COTE), DIGI Communications N.V. (DIGI), Electrica (EL), Fondul Proprietatea (FP), MedLife (M), OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN), Purcari Wineries (WINE), Romgaz (SNG), Sphera Franchise Group (SFG), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL).

În ședința din data de 4 martie s-a decis de asemenea și revizuirea componentei indicilor BET-XT, BET-XT-TR, BET-BK și BET Plus. Indicii BET-XT și BET-XT-TR vor include companiile CEMACON S.A. (simbol CEON), ELECTROMAGNETICA S.A. (simbol ELMA), iar din cadrul lor vor fi excluse ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. (simbol ALU), TURBOMECANICA S.A. (simbol TBM). Indicele BET-BK va include companiile ANTIBIOTICE S.A. (simbol ATB), ELECTROMAGNETICA S.A. (simbol ELMA) iar din cadrul lor vor fi excluse BIOFARM S.A. (simbol BIO), COMPA S.A. (simbol CMP).

Din indicele BET Plus vor fi excluse companiile AAGES S.A. (simbol AAG), ALTUR S.A. (simbol ALT), TURISM FELIX S.A. (simbol TUFE).

Componența indicilor BET-FI și BET-NG nu se modifică.

Ponderile simbolurilor din componența indicilor, respectiv valorile corespunzătoare factorilor de free float (FF), factorilor de reprezentare (FR) și factorilor de corecție a prețului (FCi) vor fi determinate pe baza numărului de actiuni și a prețurilor de închidere înregistrate la finalul ședinței de tranzacționare din data de 8 martie 2019. Noile structuri ale indicilor BVB vor fi anunțate la finalul zilei de 8 martie 2019 și vor intra în vigoare începând cu ședința de tranzacționare din data de 18 martie 2019.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele