Problema țițeiului contaminat: posibil acord

Polonia și Rusia trebuie să convină, însă, asupra volumului de petrol contaminat, printre altele.

1 minut de lectură

Polonia și Rusia ar putea să ajungă la un acord privind contaminarea petrolului și compensațiile aferente până la 10 iunie, a declarat vicepremierul rus Dmitri Kozak, citat de agenția rusă de știri TASS.

De asemenea, conducta Drujba ar putea fi curățată pe una dintre cele trei linii până pe 9 iunie și pe toate cele trei linii până pe 1 iulie, au declarat reprezentanți ai companiei petroliere poloneze PKN Orlen într-o declarație dată cu prilejul ultimei runde de discuții care a a avut loc la Varșovia între furnizorii ruși, pe deoparte și rafinăriile și operatorii polonezi și germani ai conductelor de transport, pe de altă parte.

Părțile se vor reuni pe 3 iunie la Moscova pentru a discuta despre următorii pași de urmat.

Livrările pot reîncepe pe prima linie pe 9 iunie, cu condiția ca rafinăriile germane și poloneze să reconfirme reclamațiile legate de produsele petroliere neconforme.

„În același timp, partea rusă s-a angajat să curățe toate cele trei linii ale conductei Drujba până la 1 iulie, ceea ce ar însemna că spre Polonia nu v-a mai tranzita suplimentar niciun baril de petrol crud contaminat”,au arătat reprezentanții PKN Orlen.

Operatorul polonez de conducte a fost de acord cu termenii de livrare pe parcursul perioadei în care să fie tranzitat țiței cu calitatea stabilită și să ia în considerare o perioadă de cinci luni pentru ca sistemul să fie complet curățat.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele