Profitul băncilor, susținut de creșterea economică

48
2 minute de lectură

Sistemul bancar național își menține soliditatea, indicatorii de solvabilitate și lichiditate plasându-se la niveluri confortabile, cu o lichiditate imediată în creștere cu 2 puncte procentuale, la 40%. Indicatorul de solvabilitate la nivelul sistemului bancar se situează la cel mai ridicat nivel din cel puțin ultimul deceniu, fiind de 20,07% în luna iunie 2018, ceea ce demonstrează capacitatea sectorului bancar românesc de a finanța economia românească.

de Florin Dănescu, președinte executiv Asociația Română a Băncilor

Evoluția favorabilă înregistrată de sectorul bancar, inclusiv în zona profitabilității, se bazează în principal de o evoluție macroeconomică pozitivă și a fost însoțită și de accelerarea creditării, chiar dacă gradul intermedierii financiare în România este cel mai scăzut din rândul statelor din Uniunea Europeană (26,4%). Creșterea anuală prognozată a creditului neguvernamental este de 6,4% pentru anul 2018, conform strategiilor bancare.

În urma eforturilor constante depuse de sistemul bancar, rata creditelor neperformante a coborât de la pragul de alertă la pragul de semnal. Nivelul actual al ratei creditelor neperformante este un sfert din ponderea înregistrată în anul 2014. Rata creditelor neperformante a scăzut până la 5,71% la jumătatea anului 2018, comparativ cu 8,32% în urmă cu un an. Nu excludem ca acest trend de scădere a ratei creditelor neperformante să fie întrerupt. Deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente și riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental rămân ca riscuri sistemice ridicate potențiale.

Aceste evoluții ne determină să fim optimiști moderat cu privire la faptul că băncile vor putea să-și concentreze eforturile și resursele către principalul lor domeniu de activitate, respectiv acela de a finanța economia și, implicit, bunăstarea românilor, însă rămânem precauți față de eventuala aprobare a unor inițiative legislative care nu sunt în linie cu abordarea europeană și care afectează capacitatea băncilor de a oferi credite românilor cu venituri reduse.”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele