Program de evaluare a sectorului de asigurări din România, lansat curând de ASF și EIOPA

25
2 minute de lectură

În al doilea semestru din 2020, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Autoritatea Europeană privind Asigurările și Pensiile Ocupaționale (EIOPA) vor lansa un program de evaluare a sectorului de asigurări din România, prin exercițiul de evaluare a activelor și pasivelor (BSR – Balance Sheet Review).

În comunicatul ASF, preluat de Mediafax, se precizează că un exercițiu similar a fost derulat pe piața asigurărilor din România în perioada 2014-2015, „cu rezultate deosebit de relevante atât pentru asigurători, cât și pentru beneficiarii produselor de asigurare”.

„Deși în perioada care a trecut de la acest exercițiu piața asigurărilor din România a avut o evoluție stabilă, aceasta este caracterizată de un nivel ridicat de concentrare și își menține dependența de asigurările RCA. Mai mult, poate fi observată o creștere rapidă în activitatea societăților care furnizează asigurări de credite și garanții”, continuă comunicatul.

În cadrul exercițiului următor vor fi evaluate atât activele și pasivele societăților de asigurare, cât și nivelul rezervelor tehnice și „aspecte privind guvernanța și a parametrilor prudențiali”.

Societățile de asigurare vor fi selectate pe baza cotei de piață și a modelului de afaceri, iar momentul de referință pentru datele din bilanț utilizate în acest exercițiu va fi 31 martie 2020. ASF preconizează că procesul de evaluare va demara în a doua jumătate din 2020.

Exercițiul va fi realizat de către consultanți/auditori independenți, iar supravegherea procesului de evaluare va fi asigurată de un Steering Committee format din reprezentanți ai ASF și EIOPA. Totodată, ASF va selecta un consultant independent care nu va face parte dintre consultanții/auditorii societăților de asigurare participante și care nu se va afla în conflict de interese cu aceste societăți de asigurare. „Consultantul va asigura o aplicare uniformă a metodologiei exercițiului de către auditori”, se precizează în comunicat.

Autoritatea va comunica societățile de asigurare care vor fi incluse în acest program și va publica un raport cu privire la rezultatul exercițiului.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele