Proiect de lege privind implementarea sistemului Alertă Copil, depus de PNL

21
4 minute de lectură

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a depus la Camera Deputaților un proiect de lege care prevede implementarea sistemului Alertă Copil, cu scopul de a facilita găsirea copiilor dispăruți prin mesaje SMS de interes public și transmiterea informației prin mijloacele media, informează Mediafax.

“Ceea ce ne propunem prin instituirea sistemului Alertă Copil este să asigurăm distribuirea către populația dintr-o anumită arie de căutare, în funcție de decizia Poliției, a unui mesaj gratuit de tip SMS prin care dispariția unui minor este anunțată, alături de detalii pentru identificarea acestuia și de modul în care cetățenii pot contribui la efortul de căutare. De asemenea, ne propunem ca, printr-un regim stabilit de CNA în baza dialogului cu posturile de radio și televiziune, mesajele Alertă Copil să fie preluate și în mediul audiovizual. În sfârșit, site-urile de știri ale ziarelor și revistelor vor primi din partea Poliției o înștiințare specială de tip Alertă Copil, fiind rugate să distribuie informația în regim breaking-news”, prevede inițiativa legislativă a deputatului PNL.

Articolul 1 din proiectul de lege menționează că sistemul Alertă Copil va fi operat de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prin Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și prin inspectoratele pentru situații de urgență subordonate, în scopul transmiterii către populația din anumite zone geografice a mesajelor privind disparițiile de minori raportate Poliției.

Articolele 2 și 3 ale propunerii legislative prevăd transmiterea unor mesaje SMS de interes public, în zonele relevante căutării, fiind actualizate o dată la 12 ore. De asemenea, în cadrul mesajelor Alertă Copil, Poliția va anunța și modul prin care cetățenii pot ajuta la efortul de căutare, aceștia primind și informații pe care autoritățile le consideră esențiale pentru identificarea minorului dispărut.

Conform articolului 5 din proiectul de lege, site-urile de știri cu flux continuu, posturile de radio și televiziunile vor prelua mesajele Alertă Copil și le vor distribui, site-urile de știri fiind rugate să distribuie informația în regim breaking news.

Legea prevede organizarea unor campanii de informare de către MAI și Departamentul pentru Situații de Urgență, în vederea informării populației despre existența și funcționarea sistemului Alertă Copil.

Potrivit articolului 8, “în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului proiect de lege, Ministerul de Interne aprobă procedurile operaționale pentru implementarea prevederilor din inițiativa legislativă”

Ovidiu Raețchi susține că sprijinul cetățenilor este important în vederea găsirii copiilor dispăruți, iar autoritățile trebuie să verifice informațiile furnizate de aceștia.

“Cercetările ulterioare au dovedit faptul că indicații vitale despre localizarea minorilor răpiți au fost scăpate din vedere de autorități din cauza refuzului de colecta, a integra și a cerceta toate informațiile venite dinspre cetățeni. Este adevărat că, apelând la populație, anchetatorii pot fi confruntați cu un număr mare de ipoteze care trebuie verificate, ceea ce le va spori semnificativ volumul de muncă. Dar nu există alternativă la acest efort major când în joc este viața unui copil. Toate informațiile trebuie verificate temeinic și cu cât cetățenii se vor implica mai mult, cu atât șansele de reușită vor crește. Acesta este motivul pentru care un sistem similar este deja funcțional în Statele Unite ale Americii, de pildă, urmând să fie implementat și de rețelele sociale majore”, arată liberalul în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Deputatul PNL subliniază necesitatea instituirii unui cadru legislativ care să vizeze exclusiv sistemul de alertă în cazul dispariției minorilor, în contextul eșecului unor programe și proiecte în acest sens în anii trecuți.

“Tentative de instituire a unor sisteme similare au mai existat în România în ultimii ani. Totuși, ele au constituit un eșec, desfașurându-se sub forma unor programe și proiecte pilot, nu într-un cadru legal dedicat. Guvernul României a lăsat să se înțeleagă că va optimiza aceste sisteme nefuncționale – angajament deloc credibil după opt ani de stagnare și eșec. Un proiect legislativ care să vizeze exclusiv sistemul Alertă Copil este singura soluție funcțională”, mai arată liberalul în expunerea de motive a proiectului de lege.

Un astfel de mecanism pentru alertarea populației în legătură cu dispariția de minori există încă din anul 2011. Acest sistem se numește “Alertă Răpire Copil”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele