Protestatarii din Hong Kong cer sprijin extern

30
2 minute de lectură

Mii de persoane au demonstrat la Hong Kong în fața consulatelor mai multor state, în perspectiva summitului G20, cerându-le guvernelor străine să intervină pentru a soluționa criza politică actuală cu care se confruntă în ceea ce privește proiectul de lege privind extrădările în China continentală, relatează The Guardian.

Președintele chinez, Xi Jinping, și liderul de la Casa Albă, Donald Trump, se vor întâlni în timpul summitului ce va avea loc în Japonia, pe fondul tensiunilor comerciale tot mai mari dintre cele două mari puteri economice.

Mulți dintre protestatarii adunați în inima Hong Kong-ului au purtat tricouri inscripționate cu mesaje de tipul: „Eliberați Hong Kong-ul!“, „Eliberați Hong Kong-ul de sub colonialismul chinez“, „Trump, te rugăm să eliberezi Hong Kong-ul!“, „Avem un vis: să trăim cu demnitate și fără teamă. Spuneți NU extrădărilor în China!“.

Hong Kong se confruntă cu cea mai mare criză politică din ultimele decenii. Milioane de oameni au ieșit pe străzi pentru a se opune unui proiect de lege ce ar permite extrădarea persoanelor, inclusiv a străinilor, în China continentală, pentru a fi judecați.

Protestatarii au manifestat miercuri în fața consulatelor Statelor Unite și Marii Britanii, precum și a reprezentanței Uniunii Europene. Demonstranții au dat citire petițiilor, înainte de a le înmâna reprezentanților diplomaotici.

„În disperare de cauză, vă cerem implicarea și ajutorul în a combate alături de noi acest regim autoritarist“, a citit un protestatar în scrisoarea adresată președintelui Trump.

Protestatarii au trimis de asemenea petiții consulatelor altor 19 state, între care Australia, Canada și Japonia. Alte acțiuni de protest sunt programate pentru zilele următoare.

Unul dintre organizatori a precizat că speră ca liderii internaționali să abordeza controversa proiectului de lege privind extrădările în cadrul summitului G20.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele