PSD-ul fără El

351
6 minute de lectură

Chiar de a doua zi după arestarea lui Liviu Dragnea, în PSD se respira altfel. Și, desigur, cel mai evident a fost la premierul Viorica Dăncilă. Într-un fel, Liviu Dragnea se poate recompune cu adevărat, în bună măsură, din primele mișcări pe care le-au făcut ai lui din momentul în care n-a mai fost.

Liviu Dragnea era omul care dădea afară din partid fără a asculta pe nimeni, dacă simțea că persoana respectivă nu e omul lui. Pe când la Rahova se dădea stingerea și Liviu Dragnea se pregătea de cea de-a doua noapte în calitate de deținut, colegii îi aduceau înapoi pe cei pe care el îi îndepărtase fără menajamente. Omul care i-a stat tot timpul ca un ghimpe în coastă, Paul Stănescu, a devenit, fie și interimar, numărul 2 în partid. De ce i-a fost frică nu a scăpat, iar azi, discret, dar ferm, Paul Stănescu dirijează PSD. Și ca și când nu ar fi fost de ajuns, iat-o pe Gabriela Firea din nou pe metereze, din nou șefă la București și, cine ar fi crezut, cu un soț candidat independent la președinție! Cândva prieten, apoi tras pe linie moartă din prea multă prietenie cu Mihai Tudose, Marcel Ciolacu i-a luat locul lui Liviu Dragnea în fruntea Camerei Deputaților.

Alungarea incomozilor

Iar Codrin Ștefănescu, omul prin intermediul căruia Liviu Dragnea transmitea semnale, baloane de încercare și care îl străjuia în tot și toate, a zburat fără niciun fel de problemă din funcția de secretar general al partidului. Îndârjirea cu care Viorica Dăncilă a exclus orice colaborare cu Anca Alexandrescu, pe care a și dat-o imediat afară din funcția de consilieră, e poate mai puțin percepută de public, dar pentru insider și pentru jurnaliști e dovada cea mai clară că premierul se leapădă de lanțurile lui Liviu Dragnea. Creatorul programului de guvernare şi omul care ieşea să anunţe măsurile economice  importante, inclusiv ordonanţa 114, Darus Vîlcov, a plecat şi el din guvern. A demisionat , spun sursele, la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, pusă pe o curăţenie rapidă şi ţintită pe tot ce înseamnă oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea.

Invizibilul stat paralel

„Justiţia despre Justiţie a încetat”, a anunțat liderul de la Vrancea, Marian Oprișan. Și premierul Viorica Dăncilă a admis că justiția a fost o temă letală PSD-ului și a întărit această idee: „Vreau să nu mai discutăm despre justiție”. Și mai mult decât atât, a dat o lovitură de stat… statului paralel: „Nu vreau să discut despre statul paralel, vreau să luați afirmația mea nu că nu ar exista, nu știu despre acest lucru. Gândiți-vă că am fost nouă ani plecată din România, poate sunt oameni care s-au confruntat cu multe situații, poate știu mai multe lucruri, dar pentru mine obiectivul principal este ce vom face de-acum încolo și cum vom putea să acționăm în perioada următoare, fără să avem în prim-plan justiția, ci proiectele pe care le avem pentru România”. Fără Liviu Dragnea, nici măcar statul paralel nu mai e ce a fost.

        Dar fără Liviu Dragnea, în primul rând Viorica Dăncilă nu mai e ce a fost. Fără greșeli de exprimare, sigură pe ea, nu mai are mare lucru din premierul care făcea deliciul tuturor prim exprimare, gesturi, atitudine. Are opinii, e neconflictuală și pare că știe să fie prim-ministru, spre mirarea multora. Mai mult, Viorica Dăncilă n-a scos un cuvânt despre sentința lui Liviu Dragnea. Da, omenește e o dramă, spune ea, dar nimic despre vreo eventuală nedreptate sau despre Liviu Dragnea ca deținut politic, victimă sau alte clișee din retorica obișnuită a politicienilor, când e vorba de a face zid în jurul șefului.

Reapropierea de Europa

        Liviu Dragnea era în război deschis cu Europa și chiar cu liderii din aceeași familie politică. Suspendat din rândul socialiștilor, PSD a rămas în așteptare după alegeri. Și dacă Liviu Dragnea aproape că le transmitea socialiștilor adio, convins că după europarlamentare aceștia vor curta un PSD câștigător glorios, iată că nu e deloc așa. Totuși, Viorica Dăncilă a reluat legăturile la nivel european și încearcă, la Bruxelles, să refacă punțile rupte de fostul său șef.

În ultima vreme, abundau informațiile despre tensiuni în coaliție, diferențe de viziune între Liviu Dragnea și liderul ALDE. Și lucrurile încep, ușor-ușor, să se confirme. Călin Popescu Tăriceanu vorbea de nevoia unei recalibrări a relației ALDE-PSD. Dacă până acum se vorbea pe la colțuri, acum liderul ALDE mai că nu spune verde-n față că Liviu Dragnea l-a cam pus în fața faptului împlinit și că era greu de colaborat cu el. „Vom avea regulat ședințe formale ale coaliției, în care vom lua deciziile importante, pentru că altfel…. nu vreau să intru în detalii, dar ceea ce s-a întâmplat o bună bucată de vreme… au fost situații când am fost puși în fața unor decizii deja luate”. Iar lista lui Călin Popescu Tăriceanu e consistentă. Vrea rediscutarea Ordonanței 114, a Fondului Suveran de Investiții și… remaniere. O remaniere pe care n-o exclude nici premierul, care așteaptă un raport după care să decidă dacă Teodor Meleșcanu și Carmen Dan au fost vinovați de problemele la vot.

În sfârșit, și relația cu președintele Iohannis pare resetată întrucâtva. Desigur, oricât de neconflictuală e Viorica Dăncilă, nu se poate împrieteni cu Klaus Iohannis și nici el cu ea. Dar războiul lui Liviu Dragnea, cu termeni duri și acuzații răsunătoare, premierul nu dă semne că vrea să îl continue. Sunt duse vremurile când juca rolul de cutie de rezonanță a lui Dragnea și îi dădea replici președintelui. Deocamdată, împreună cu liderul ALDE, îi dă dreptate că referendumul trebuie implementat.

Ce a fost Liviu Dragnea pentru PSD e încă prea devreme de explicat la scară istorică. La scară contemporană, e ceva mai clar. A luat PSD-ul pe persoană fizică, iar acum partidul și el însuși decontează. Cu diferența că PSD încearcă să arunce „dragnismele” peste bord. Adică, statul paralel, lupta la ordonanță cu justiția, cu Europa și cu roșia olandeză, utopiile economice și oamenii așezați cu mâna, dacă sunt cuminți și nu ies din vorba șefului. Toate acestea l-au alcătuit pe Liviu Dragnea cel din ultimii ani.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele