Home Life Exit Pseudocronică la Gala Premiilor de jazz – Premiile MUZZA pe 2018

Pseudocronică la Gala Premiilor de jazz – Premiile MUZZA pe 2018

0
Pseudocronică la Gala Premiilor de jazz – Premiile MUZZA pe 2018
6 minute de lectură

Alexandru Șipa

Un adevărat festival într-o singură seară

Atât timp cât (mai) avem festivaluri de jazz de o singură zi – doar UNA, cu două recitaluri, precum cel de la Victoria-Făgăraș și/sau de două zile cu patru recitaluri (două pe seară), precum cel de la Baia Mare (și asta nu din vina organizatorilor respectivi care, desigur, și-ar dori mult mai multe zile și formații), nu exagerăm dacă spunem că Gala Premiilor de jazz – Premiile MUZZA pe anul precedent – e UN ADEVĂRAT FESTIVAL NAȚIONAL ÎNTR-O SINGURĂ SEARĂ! Precizez, NAȚIONAL, cu atât mai mult cu cât, din păcate, NU AVEM UN FESTIVAL/EVENIMENT CU UN ASEMENEA PROFIL ! Au fost, cândva, cele de la Ploiești (1969, 70 și 71), apoi câteva ediții ale celui de la Sibiu, începând cu 1974, dar multe asemenea evenimente/festivaluri din țară invită prea puține formații autohtone. Deși, Slavă Domnului, am spus-o de mai multe ori, avem și multe, și bune asemenea formații… Și de jazz, dar și de blues…

Pentru juriul și organizatorii acestei gale, cea mai dificilă problemă e, pe de o parte, să asiste la toate sau la cât mai multe dintre evenimentele, concertele și festivalurile din țară, iar pe de altă parte, să selecteze și să invite/programeze un număr limitat de formații/recitaluri, cele mai bune și mai reprezentative, care să se producă în răstimpul unei seri, respectiv în trei-patru ore…

Dovadă că acest lucru s-a reușit și la recenta ediție e faptul că ecourile, atât din partea publicului și a presei, cât și din partea muzicienilor care au participat, sunt favorabile, bune. Mai mult ca niciodată, acest succes s-a datorat acum și unei foarte bune echipe de sunet, avându-l la pupitrul tehnic pe Cătălin Șerban, căruia îi mulțumim și pe această cale.

Dar iată și ordinea recitalurilor, nu întâmplătoare. Ca și alternanța stilistică, ordinea respectivă a urmărit un anumit demers spectacologic.

Andrei Cerbu & The Crossroads (Premiul REVELAȚIA ANULUI) au început în forță și cu mult aplomb interpretativ, excelând cu toții, în special protagonistul, Andrei, chitarist virtuoz, dar și solista vocală Elena Alexandra Dodoi, interpretare a unor piese cunoscute din repertoriul internațional de blues și rock, în apreciate versiuni proprii.

Petho Csaba – voce și chitară (același premiu) cu un repertoriu de piese clasice/standard de jazz, prezentate cu multă sensibilitate, rafinament și bun-simț artistic.

Sebastian Burneci & The Jam Community (Premiul CD-ul ANULUI – secțiunea JAZZ), cu două piese (compoziții ale protagonistului) semnificative, inspirate, de pe albumul premiat. Și de această dată, Sebastian (secondat cu brio de Albert Tajti – pian, Alexandru Marin – bas și Gabriel Matei – tobe), a dovedit maturitate interpretativă și improvizatorică.

Adrian Naidin Quartet (PREMIUL SPECIAL AL INSTITUTLUI CULTURAL ROMÂN), un grup de elită al muzicii românești, un grup de maeștri (Sorin Zat – pian, Eugen Amarandei – chitară-bas și Gabriel Bălașa – percuții), coordonați magistral, scenic și muzical, de către protagonist – voce și violoncel.

Duo Teodora Enache (Premiul MUZICIANUL ANULUI) & Călin Grigoriu (Premiul SPECIAL AL FUNDAȚIEI MUZZA) – o îmbinare extrem de reușită și benefică reciproc între o voce/creativitate și inspirație, ajunse la apogeu, și o chitară/receptivitate și sensibilitate de mare artist, cu piese deloc facile (dar nu ermetice), cu o desfășurare extrem de complexă și valoroasă.

Groove Garden & Sorin Zlat (Premiul FORMAȚIA ANULUI) nu puteau să cânte altfel decât pe măsura titlului primit. Un adevărat SUPERGRUP, alcătuit din muzicieni care, cu două excepții – saxofonistul Răzvan Trifan și bateristul Laurențiu Ștefan – au, cu toții, și propriile formații: Sorin Zlat – pian și autor al câtorva teme inspirate și aranjamente muzicale pentru această formulă, Alex Man – chitară, Răzvan Cojanu – chitară-bas și Robert Patai – solist vocal. De precizat că și tânărul saxofonist Răzvan Trifan a fost răsplătit cu un premiu pentru evoluția de excepție din anul precedent, atât în această formulă, cât și în trupa de blues CANAF, respectiv PREMIUL FUNDAȚIEI MUZZA.

Marcian Petrescu & Trenul de noapte (PREMIUL PENTRU BLUES) dovedește și cu acest prilej că este una dintre cele mai solide trupe cu acest profil de la noi din țară. Microrecital divers, alert, cu piese atât proprii, semnate de lider, cât și din repertoriul internațional, cu elemente de show, cu interacțiune maximă scenă-public, în care excelează, desigur, Marcian Petrescu – voce și muzicuță.

Au mai fost premiați și au vorbit, adresându-se publicului și organizatorilor, în această seară A.G.Weinberger (Premiul CD-ul ANULUI, secțiunea BLUES), Vlad Mateescu (Premiul SPECTACOLUL ANULUI) și Nora Szilagyi (Premiul MANAGERUL ANULUI).

Din păcate, nu ne-am bucurat și de microrecitalul pregătit de Anamaria Maranda & Easy Jazz Band, laureată cu premiul CONFIRMAREA ANULUI, deoarece protagonista a fost invitată să susțină un concert în Polonia în aceeași zi cu gala noastră. Poate, la o altă ediție…

Să mai spunem că la reușita evenimentului nostru au contribuit sponsori și parteneri media tradiționali (pentru prima oară, și Global Report), dar și un public numeros, avizat, cu mulți fani veniți și din alte orașe, precum Deva, Iași, Tg. Mureș, Făgăraș, Slobozia, Hamburg etc. (scuze că nu i-am identificat/recunoscut și pe alții).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here