Analiza nodală, o metodă care ne arată starea economiei

60
AUGSBURG, GERMANY - AUGUST 11: Energy-efficient, long-life bulbs are manufactured at the Osram bulb factory plant on August 11, 2009 in Augsburg, Germany. Governments across Europe are raising public awareness over saving energy in an effort to cut CO2 emissions. (Photo by Johannes Simon/Getty Images)

Profesorul Cezar Mereuță este unul dintre cei mai importanți cercetători ai economiei românești. Sunt o serie de argumente, în acest sens. În ultimii 25 de ani, profesorul Mereuță a avut cercetări în domeniul microeconomiei aplicate, concretizate prin analiza structurală a peste 1.000 de pieţe. Cercetările au fost transpuse în mai multe lucrări de specialitate, distinse cu premii prestigioase, și, mai mult, au fost însoțite de o excelentă comunicare a autorului cu decidenții politici și cu publicul larg.

Cezar Mereuță reușește un lucru rar pentru cercetătorii români: să explice pe înțelesul unui public larg cum arată economia românească la nivel micro. Profesorul Mereuță a îmbinat cercetarea fundamentală cu cea aplicată. Au rezultat lucrări valoroase nu doar din punct de vedere științific, ci și din punctul de vedere al valențelor extrem de practice.

O analiză care indică firmele care contează pe piețe

Volumul, în limba română, „Unele repere microeconomice în procesul de tranziţie din România“ a fost publicat la sfârşitul anului 2015 şi a fost prezentat în detaliu la un seminar organizat de Centrul de Modelare Macroeconomică, în martie 2016. Metodologic, cercetările au folosit o abordare interdisciplinară, utilizând conceptul de analiză nodală (elaborat de academicianul Paul Dimo în anul 1968, în cazul sistemelor energetice) şi o aplicare strictă a ştiinţei clasificării pentru evitarea confuziilor care încă persistă în literatura de specialitate. De exemplu, industria construcţiilor de maşini este utilizată în locul a trei coduri CAEN sau industria chimică în locul a două coduri CAEN. Recent, lucrarea a fost publicată și în limba engleză.

Există o serie de aspecte fundamentale şi complet originale în lucrările profesorului Mereuță. Astfel, sunt analizate cotele de piaţă şi indicatorii economici ai companiilor de pe pieţele clasificate CAEN (profit, pierdere, rezultat de exploatare, active, datorii, plăţi restante).

Companiile mari și restul economiei

În cazul cifrei de afaceri, se ajunge la concluzia că sistemul de companii are două componente distincte: una a companiilor cu cifra de afaceri mai mare decât media, care sunt în competiţie, și alta a companiilor cu cifra de afaceri mai mică decât media, care constituie „lumea microîntreprinderilor”. În medie, 90% din companii au o cotă de piaţă mai mică decât media, 93 % din acestea fiind microîntreprinderi.

Principiul „20/80” nu funcționează în economia românească

În secolul XX, cercetătorii au observat că în multe domenii ale activității umane, 20% din cauze determină 80% din efecte. Datorită generalității sale, această concluzie a condus la statuarea principiului „20/80”. Din perspectivă managerială, aplicarea principiului „20/80” a condus la apariția unei importante metode de conducere axate pe identificarea priorităților. Interesant este că lucrările profesorului Cezar Mereuță au infirmat principiul economic cunoscut ca „20/80”. Realitatea economiei românești arată că, în medie, 10% din companiile prezente pe piață acoperă 80% din cifra de afaceri.

Analiza nodală, utilizată cu succes de profesorul Mereuță este o metodă care defineşte companiile noduri, adică firmele care acoperă 80% din cifra de afaceri totală a pieţei.

WOLFSBURG, GERMANY - MARCH 01: Workers assemble Volkswagen Touareg, Touran and T-Roc models at the Volkswagen factory on March 01, 2019 in Wolfsburg, Germany. Volkswagen is scheduled to hold its annual press conference to announce financial results for last year on March 12.(Photo by Sean Gallup/Getty Images)

În cazul piețelor cu un număr mai mare de 30 de companii, se manifestă un fenomen de concentrare care face ca aproximativ 10% din numărul de companii să realizeze 80% din rezultatele sectorului. Cu alte cuvinte, doar un număr relativ redus de companii contează cu adevărat în performanța unui sector.

Companiile-noduri sunt numiți competitori vitali ai pieţei, deoarece definesc performanţa economică a acesteia. Cercetările au condus la identificarea unei dependenţe a celorlalte companii de pe piață de cota liderului, cuantificabilă la 97%.

Lucrarea „Analiza nodală a sistemelor de companii”, apărută la Editura Economică, în anul 2004, realizează o analiză a 80 din cele 88 de pieţe mari din România, acoperind 99,88% din cifra de afaceri a sistemului naţional de companii nefinanciare. Analiza nodală a fost reluată și în următorii ani, oferind o imagine microeconomică relevantă.

36.000 de firme contează în economie. Sunt companii-nod

În România, în anul 2015, funcţionau 421.000 de companii pe 80 de pieţe, care aveau afaceri de circa 230 mld. euro.

Dintre cele 421.000 de companii, aproape 36.000 sunt companii-nod (care realizează, în ordine descrescătoare a cifrei de afaceri, 80% din cifra de afaceri totală). Decalajul dintre companiile cu capital majoritar străin şi cele cu capital majoritar privat românesc este evident şi în ceea ce priveşte numărul de lideri pe care fiecare categorie îl dă pe cele 80 de pieţe. Astfel, 47 dintre cele 80 de pieţe au lideri companii cu capital majoritar străin, 19 companii – cu capital majoritar privat românesc şi doar 14 companii – cu capital majoritar de stat, se arată în lucrarea „Unele repere microeconomice în procesul de tranziţie din România“

Cezar Mereuță a elaborat timp de 15 ani un clasament al companiilor românești, Top 100. Cu ajutorul acestui instrument de cercetare, a demonstrat că topul a estimat calitativ corect următoarele aspecte: rezultatul brut al exerciţiului obţinut de ansamblul sistemului naţional, tipul de creştere economică, modificarea structurii proprietăţii companiilor, variaţiile pieţei internaţionale prin analiza comportamentului filialelor companiilor multinaţionale prezente în „Top 100” şi pieţele interne cel mai afectate de criză.

Analiza nodală a permis identificarea aportului filialelor companiilor multinaţionale la valoarea adăugată brută a României, estimată la circa o treime și, de asemenea, a identificat repartiţia teritorială și a determinat, fără echivoc, cauzele inegalităţii economice a regiunilor de dezvoltare din România. Dinamica performanţelor companiilor noduri pe pieţe clasificate a permis identificarea modelului de creştere a PIB în diverse perioade.

Cine își bazează deciziile pe analizele de specialitate?

Lucrările cercetătorului Cezar Mereuță au o importantă semnificație practică. Ele se adresează nu doar publicului care dorește să fie informat, ci și managerilor din economia românească și decidenților politici. Analiza nodală este un instrument care poate fi extrem de util în luarea deciziilor de business sau ale administrației centrale sau locale. De fiecare dată când publică o lucrare, profesorul Mereuță are grijă să trimită analiza și către decidenții politici, indiferent de culoarea politică. Este greu de spus dacă aceștia au citit măcar o sinteză a lucrărilor sau dacă au ținut cont de analizele dlui Mereuță, atunci când au decis în privința politicilor publice.

În acest moment este nevoie, mai mult ca oricând, de înțelegerea analizei nodale. Pentru ca tonul agresiv la adresa companiilor românești sau străine să fie înlocuit cu dialogul și deciziile luate pe baza unor serioase analize de impact.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele