PwC: Peste jumătate dintre angajații de la nivel global se simt amenințați de automatizare

52
2 minute de lectură
SOLIHULL, ENGLAND - MARCH 06: Robotic systems work on the chassis of a car during an automated stage of production at the Jaguar Land Rover factory on March 1, 2017 in Solihull, England. The company has pledged it's 'heart and soul' to production in the UK after producing the new "Velar" model for global sale, at their Solihull factory. (Photo by Leon Neal/Getty Images)

Mai mult de jumătate dintre angajații de la nivel global (53%) se simt amenințați de automatizare și cred că locurile lor de muncă vor fi schimbate semnificativ sau vor dispărea în următorii zece ani, potrivit sondajului PwC ”Upskilling Hopes and Fears”, informează PwC, preluat de Mediafax.

Majoritatea angajaților chestionați, 61%, consideră că impactul tehnologiei asupra muncii lor de zi cu zi este pozitiv, iar 77% sunt dispuși să învețe noi abilități sau să se pregătească pentru un alte profesii.

Sondajul a fost realizat în rândul a peste 22.000 de adulți din 11 țări (Australia, China, Franța, Germania, India, Olanda, Polonia, Singapore, Africa de Sud, Marea Britanie și SUA), pornind de la studiile PwC care arată că 30% din locurile de muncă sunt expuse riscului de automatizare până la mijlocul anilor 2030. De asemenea, PwC Global CEO Survey 2019 arată că disponibilitatea competențelor este o preocupare majoră pentru 79% dintre directorii generali.

„Tehnologia va contribui la dispariția unor locuri de muncă și, în același timp, la crearea unora noi care vor avea nevoie de competențe digitale sporite. Transformarea economiei și a pieței muncii datorită tehnologiei va afecta atât angajații, cât și angajatorii. Din acest motiv, companiile și autoritățile trebuie să arate deschidere, să se adapteze schimbărilor și, bineînțeles, să investească în educație și formare profesională pentru a obține cât mai multe beneficii din acest proces”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

Sondajul a indicat că peste o treime (34%) dintre adulții fără educație școlară sau formare după școală spun că nu învață abilități digitale noi, comparativ cu 17% dintre absolvenții de facultate, că bărbații cred mai mult decât femeile că tehnologia va avea un impact pozitiv asupra locurilor de muncă și sunt mai dispuși să învețe noi abilități (80% dintre bărbații chestionați spun că fac acest lucru față de 74% dintre femei), iar 69% dintre tinerii între 18 și 34 de ani sunt optimiști cu privire la impactul tehnologiei asupra locurilor de muncă, comparativ cu 59% dintre persoanele între 35 și 54 de ani și 50% dintre cei peste 55 de ani.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele