R. Moldova: alegeri care nu rezolvă nimic

45
4 minute de lectură

Englezii îi spun „Parlament spânzurat” – o adunare legislativă fără majoritate. Asta a ieșit după alegerile legislative de duminică. Perspectivele sunt incerte.

Datele oficiale finale arată că Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM), al președintelui pro-rus Igor Dodon, s-a clasat pe primul loc, cu 31,15% din voturi. Urmează, pentru mulți surprinzător, blocul electoral ACUM, alianța proeuropeană condusă de Maia Sandu și Andrei Năstase, cu 26,84% din voturi.

Pe locul trei s-a situat Partidul Democrat (PD), al oligarhului Vlad Plahotniuc, cu 23,62%.

Ultimul partid intrat în Parlament este cel al controversatului primar al orașului Orhei, Ilan Şor – Partidul politic „Șor” (PPȘ), cu 8,32% din voturi.

Alegerile au avut loc în condițiile unei legi electorale noi, adoptate în vara anului 2018, la inițiativa guvernului controlat de PD (Plahotniuc) și cu sprijinul esențial în Parlament din partea socialiștilor prorusului Igor Dodon.

Pentru prima dată, cei 101 deputați au fost aleși într-un sistem combinat, de listă și uninominal. Astfel, 50 de deputați au fost desemnați, ca și până acum, pe liste de partid. În timp ce 51 de deputați au fost aleși în tot atâtea circumscripții uninominale, pe sistemul „câștigătorul ia totul”.

Opoziția proeuropeană a criticat de la bun început această lege, care avantaja formațiunile cu puternică reprezentare în teritoriu și, mai ales, cu acces la resurse locale. Dar legea a fost adoptată, în pofida obiecțiilor venite din partea instituțiilor europene și a Comisiei de la Veneția.

Rezultatele alegerilor aveau să dea parțial dreptate celor din opoziția proeuropeană, fără însă a aduce cu adevărat avantajul decisiv la care probabil inițiatorii sperau.

Astfel, în circumscripțiile uninominale, PSRM și PDM au câștigat câte 17 mandate. Blocul de opoziție ACUM a dobândit 12 mandate, iar Partidul Șor – 2. De asemenea, trei circumscripții au fost câștigate de independenți.

Rezultatele finale indică faptul că, în condițiile actualei legi, blocul proeuropean ACUM a ieșit pe locul trei la atribuirea mandatelor parlamentare, deși a fost, de fapt, al doilea la numărul de voturi obținute. Pe de altă parte, votul uninominal nu a adus Partidului Democrat plusul decisiv la care probabil se aștepta.

Beneficiar al unui vast imperiu media ce ocupă mai bine de două treimi din piață, partidul lui Plahotniuc spera, desigur, la mai mult decât cel de-al treilea loc ca număr de voturi. Dar opoziția proeuropeană a dus o campanile dârză. Liderii ei au bătut satele și orășelele, adunând vot cu vot, în luptă cu o formidabilă mașină de propagandă și dezinformare.

Succesul relativ al opoziției arată că în Republica Moldova există o partidă prooccidentală bine implementată în societate și de care trebuie să se țină seama.

Ce se poate întâmpla acum?

Orice e posibil. Declarativ, nimeni nu vrea să se alieze cu nimeni. PD, care deține guvernul, și PSRM, partidul președintelui pro-rus, s-au aflat în război deschis în ultimii ani. ACUM susține că, de fapt, oligarhul Plahotniuc ar controla atât PD, cât și PSRM și nu vrea să coopereze cu niciunul dintre ele. Șor este în război cu toată lumea și acuză în bloc clasa politică de corupție – el, cel condamnat în primă instanță la șapte ani și jumătate de închisoare în dosarul furtului miliardului din bănci.

Bruxelles și Moscova urmăresc îndeaproape, la rându-le, evenimentele. Europenii ar dori continuarea parcursului pro-occidental. Moscova ar vrea să impună planul de federalizare a republicii (susținut de Dodon), prin care entități precum Transnistria sau Găgăuzia ar putea avea drept de veto la stabilirea orientării geopolitice a țării. Ceea ce ar însemna blocarea în spațiul de influență rus.

Așa cum arată acum situația, Parlamentul ar fi blocat și se poate ajunge ușor la anticipate. Partidul Democrat al lui Plahotniuc are însă o bună experiență a racolărilor, așa că nu ar fi exclus să vedem un șir lung de trădări, una mai ticăloasă ca alta, până să se obțină o majoritate. Atunci, ar trebui să ne ținem de nas.

Cum se împart locurile în parlamentul de la Chișinău

  • PSRM – 35 de mandate
  • PDM – 30 de mandate
  • ACUM – 26 de mandate
  • PPȘ – 7 mandate
  • Independenți – 3 mandate

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele