Primarul Londrei cere un nou referendum privind apartenența Marii Britanii la UE

18
2 minute de lectură

Primarul Londrei, politicianul laburist Sadiq Khan, a cerut astăzi amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi convocarea unui nou referendum privind apartenenţa ţării la Blocul comunitar.

„Este clar că nu putem ajunge la un acord semnificativ aprobat de Parlament înainte de 29 martie“, a declarat Sadiq Khan, citat de Mediafax. „Sper că premierul va asculta argumentele“, a precizat Khan, cerând amânarea sau anularea Brexit. „Trebuie să oprim ceasul. Acordul negociat de premier, chiar dacă este capabil să amelioreze situaţia, este unul prost. Parlamentul este în impas. În aceste condiţii, cred că ar trebui să le permitem britanicilor să aibă un cuvânt de spus“, a subliniat primarul Londrei.

Partidul Laburist va propune sau va susţine convocarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană, a anunţat miercuri seară formaţiunea de opoziţie. „Suntem dezamăgiţi că Guvernul a respins proiectul alternativ Brexit propus de Partidul Laburist. De aceea, Partidul Laburist va prezenta sau va susţine un amendament în favoarea unui nou vot public pentru a împiedica planul conservator de ieşire din UE care va avea efecte negative“, a declarat Keir Starmer, purtătorul de cuvânt al formaţiunii de centru-stânga.

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană poate fi amânată, însă numai pe baza unor motive întemeiate, a afirmat joi negociatorul-şef al UE, Michael Barnier. „Dacă va fi făcută o solicitare, liderii europeni vor adresa întrebarea «pentru ce?», iar durata eventualei amânări va fi legată de această întrebare“, a spus Michel Barnier. O amânare de ordin „tehnic“ poate dura până la alegerile europarlamentare programate în luna mai, a precizat Barnier, explicând că altfel va apărea problema participării Marii Britanii la acest scrutin.

Premierul britanic, Theresa May, va propune amânarea pentru scurt timp a ieşirii ţării din Uniunea Europeană, în cazul în care Camera Comunelor nu va opta pentru aprobarea Acordului sau pentru producerea Brexit fără acord.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele