Procurorii din CSM cer control la secția de anchetare a magistraților

2 minute de lectură

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii cere Inspecției Judiciare să facă un control la secția specială de anchetare a magistraților pentru suspiciunea de scurgere de informații.

Procurorii din CSM critică maniera de comunicare a șefilor secției și îl acuză pe Gheorghe Stan că a prezentat public date nereale din dosarele preluate de la alte parchete care privesc magistrați.

„Aș porni de la declarațiile pe care conducerea secției le-a făcut ieri seară. Au apărut, din păcate, prin vocea șefului anumite informații care nu corespund adevărului și ar trebuie corectate. Aș preciza că s-a vehiculat de șeful structurii că 70% din sesizările în dosarele preluate de structură ar fi din oficiu. Am în față date oficiale de la Parchetul General, de la acel moment, și vreau să prezint câteva din ultimii trei ani. În 2016, avem în total 4579 de cauze, din care doar 94 sunt formate ca sesizări din oficiu, restul sunt denunțuri și plângeri ale persoanelor nemulțumite de soluțiile din dosare. Mă refer la toate parchetele, inclusiv DNA, Parchetul General și DIICOT. Este un procent de 2% sesizări din oficiu. În 2017, avem un total de 4034 din care 77 sunt din oficiu, adică un procent de 1,9 %.În primul semestru al anului 2018 sunt 2321 de cauze, din care 39 sunt din oficiu, așadar 1,6%”, spune procurorul Cristian Ban.

Ban este nemulțumit și de informațiile potrivit cărora majoritatea magistraților ar fi fost de acord cu înființarea secției. El amintește că propunerea de înființare a secției nu a aparținut ”S-au făcut afirmații că majoritatea colegilor au fost de acord cu înființarea secției”, spune Ban, care amintește că, dimpotrivă, ”propunerea nu a aparținut sistemului judiciar” și că au fost două avize negative ale plenului CSM și 4.000 de avize negative pentru respingerea înființării acestei structuri.

”Există minoritate care a apreciat utilă înființarea, dar marea majoritate a aprecia că secția are rol de de presiune asupra judecătorilor și procurorilor”, a mai spus Ban.

”Pornind de la aceste declarații ale șefului structurii, având în vedere și faptul că, în mod repetat, am văzut că au apărut în presă tot felul de informații, chiar și denunțul într-un dosar penal (…), apreciez că se impune efectuarea unor verificări de către Inspecția Judiciară la Parchetul General cu privire la modul prin care se comunică de către secția secția specială și de gestionarea acestor scurgeri de informații”, a mai spus procurorul Ban.

Dora Vulcan
Dora Vulcan a intrat în presă în 1992, după un stagiu la departamentul de strategie al unei campanii prezidențiale. A lucrat la agenția de știri a cotidianului România liberă, la secția de politică internă și apoi la cea de investigații, focusată pe domeniul justiției și pe ingerința politicului în anchetele penale. A fost stringer la BBC România și consultant de presă la Comisia Națională de Informatică a Guvernului României. A scris la Revista 22 despre plagiatele din mediul universitar.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele