
Un taur încolțit
Ediția tipărită | Europa – 23 februarie 2019 | MOSCOVA
UNUL DINTRE CELE mai vechi și mai mari fonduri de investiții ale Rusiei moderne, Baring Vostok Capital Partners (BVCP), a fost lansat în 1994. El a strâns un capital de 3,7 miliarde de dolari, investind 2,8 miliarde de dolari în 80 de firme de-a lungul și de-a latul fostei Uniuni Sovietice, inclusiv unele dintre cele mai mari firme din Rusia, cum este starul tehnologic Yandex. Vedomosti, principalul cotidian de afaceri al Rusiei, a numit compania „simbolul investițiilor directe în Rusia”. Fondatorul american al BVCP, Michael Calvey, a rămas imperturbabil de optimist în privința pieței ruse prin toate crizele, recesiunile și tensiunile geopolitice, stând pe poziții chiar atunci când alți investitori îți închideau afacerile după ce Rusia a anexat Crimeea și a lansat războiul din Estul Ucrainei. Chiar și într-o țară în care disputele în afaceri pot avea efecte neplăcute, el era unul dintre ultimii oameni la care te puteai aștepta să îi găsești după gratii.
Și totuși, exact acolo a nimerit Calvey pe 15 februarie, acuzat fiind de fapte care pot fi pedepsite cu până la 10 ani de închisoare. Arestarea sa, care a venit în timp ce oficiali ai guvernului și lideri de afaceri se adunau pentru o conferință anuală de investiții la Soci, a trimis unde de șoc prin lumea afacerilor din Rusia. Acțiunile ruse s-au prăbușit. Asociațiile de afaceri occidentale din Rusia au avertizat despre efectul dăunător asupra climatului de investiții. Alexei Kudrin, șeful camerei de audit a Rusiei și apropiat al lui Putin, a numit situația „o urgență pentru economie”.
Totul pare să provină dintr-un conflict corporatist asupra Vostochny Bank, în care BVCP deține 52,5% Procurorii susțin că atât Calvey, cât și asociații săi au furat 37,7 milioane de dolari din bancă. Calvey spune că acuzațiile sunt nefondate și că ele provin dintr-un conflict cu doi acționari minoritari, Artem Avetisyan și Sherzod Yusupov, pe care Baring Vostok îi acuză că au retras în mod fraudulos active dintr-o bancă a lor mai mică, înainte de fuzionarea cu Vostochny din 2017. Disputa a ajuns la arbitraj la Londra. Acuzațiile împotriva lui Calvey au fost lansate după ce Yusupov s-a plâns la Serviciul Federal de Securitate (FSB). The Bell, un site de știri independent din Rusia, a scris că Avetisyan are legături strânse cu serviciile de securitate ale țării, inclusiv cu fiul lui Nikolai Patrushev, șeful ultraconservator al Consiliului de securitate al Rusiei.
Într-un sens, o astfel de poveste nu este neobișnuită. Așa cum scria Boris Titov, ombudsmanul de afaceri al Rusiei, într-un articol în sprijinul lui Calvey, interferența unor siloviki (foști și actuali membri ai serviciilor de securitate) în activitatea comercială este o „problemă sistemică”. Rușii chiar au un termen pentru tactica aceasta ilicită, adesea folosită în complicitate cu autoritățile corupte de stat, pentru a confisca activele: reiderstvo sau a „face un raid”. Lista proprie a BVCP de zece principii de succes în investiții include „relațiile constructive” cu puterile în exercițiu, ceea ce este o recunoaștere a acestor realități; firma l-a ținut pe un faimos astronaut rus pe statul său de plată pentru a se ocupa de relațiile sale cu statul.
Nici atacurile la adresa intereselor comerciale străine nu reprezintă o noutate. Arestarea lui Calvey reamintește de cazul lui Bill Bowder, un mare finanțator american și fost suporter al lui Vladimir Putin, care a fost expulzat din Rusia în 2005. (El a devenit un vajnic critic al Kremlinului după ce avocatul său, Sergei Magnitsky, a murit într-o închisoare rusească). Și totuși, în timp ce Bowder, un acționar activist, s-a luat de companiile mari controlate de stat, Calvey a tins să stea departe de industriile care reprezentau interes pentru stat, concentrându-se în schimb pe companiile private în ascensiune, din sectoarele de consum.
„Dacă îl arestează pe Calvey, nu le va fi frică să aresteze pe oricine”, a scris pe Tweeter Michael McFaul, un fost ambasador american în Rusia. Un veteran al Salomon Brothers și al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, el a ajuns cunoscut ca un om cinstit căruia îi place să navigheze prin Rusia. Arkady Volozh, miliardarul fondator al Yandex, l-a numit „standardul de piață pentru decență și legalitate”. German Gref, șeful celei mai mari bănci de stat din Rusia, Sberbank, a spus despre Calvey că este „o persoană decentă și onestă”. Kirill Dmitriev, directorul cu înalte relații al Russian Direct Investment Fund, un fond suveran cu sprijin de stat, a promis să „dea o garanție personală” pentru Calvey.
Cu Rusia și American încleștate într-un conflict ostil și cu Congresul care pregătește un alt set de sancțiuni împotriva Rusiei, arestarea unui om de afaceri american proeminent amenință să devină un punct focal politic – și o piesă potențială de negociere pentru Kremlin. Decizia judecătorului, la o zi după arestare, de a prelungi detenția pre-proces a lui Calvey pentru două luni, sugerează că acest caz nu va fi soluționat repede sau în tăcere. Pentru firmele occidentale care încă operează în Rusia, implicațiile sunt devastatoare. A fi străin oferea odinioară un minimum de protecție, spune Alexis Rodzianko, președintele Camerei americane de Comerț din Rusia. „Acum, ne face pe fiecare dintre noi să se gândească: cât de departe sunt de cușcă?”

Investiții străine directe spre interior, miliarde dolari
Kremlinul spune că speră că acest caz nu va afecta investițiile. Poate, asta deoarece au rămas doar foarte puține (vezi graficul). Politica economică a guvernului recunoaște atâta lucru. Conceptul ei central este ideea de „proiecte naționale”, planuri de infrastructură și altele asemenea care se sprijină în mare parte pe capital de la stat și de la întreprinderile de stat. În discursul său anual despre starea uniunii, pe 20 februarie, Putin a recunoscut sfidările cărora le fac față antreprenorii. „Firmele cinstite nu ar trebui să se teamă că vor fi anchetate penal”, a declarat el, o frază pe care unii au interpretat-o ca o referință voalată la Calvey.
Președintele a ordonat ca Agenția pentru Inițiative Strategice (ASI) un tink tank guvernamental, să ajute la construirea unei platforme pe care firmele să raporteze presiunile din partea organelor de drept. Asta s-ar putea să aibă un efect mai puțin constructiv decât l-a dorit președintele. Asta, întrucât directorul departamentului „Afaceri noi” al ASI, ale cărui responsabilități includ inițiativele de îmbunătățire a climatului de afaceri, este Avetisyan.
Acest articol a apărut în secțiunea Europa din ediția tipărită a The Economist, sub titlul „Cine are nevoie de asta?”