Raluca Turcan: România are nevoie ca de aer de un nou guvern înainte să preia președinția Consiliului UE

132
7 minute de lectură

Partidul Național Liberal, cel mai important partid al Opoziție din acest moment, este pregătit „și mâine” să dea un guvern mult mai bun decât actualul guvern. Faptul că Opoziția nu ar fi pregătită să guverneze este, de fapt, un clișeu, spune prim-viceliderul PNL, Raluca Turcan, într-un interviu acordat Reporter Global. Întreaga Opoziție are oameni „foarte buni, foarte competenți pe domeniile lor de activitate” care pot oricând să-și valorizeze profesionalismul, spune Turcan. „În plus, eu nu o să spun niciodată că toți oamenii buni sunt în PNL și în rest sunt oameni slabi și neperformanți. Eu cred, așadar, că sunt oameni responsabili peste tot”, este mesajul pe care Raluca Turcan îl lansează întregii Opoziții pentru susținerea moțiunii de cenzură pe care PNL vrea să o introducă împotriva guvernului Dăncilă până la preluarea, de către România, a președinției Consiliului Uniunii Europene.

„În toată această perioadă am discutat, am colaborat cu colegi din parlament și sper eu că atunci când va fi momentul cel mai potrivit mulți își vor asuma un vot pentru a readuce în România o normalitate care să urmărească cu adevărat probleme importante pe agenda cetățeanului. În momentul de față nimeni nu mai vorbește despre ceea ce este cu adevărat relevant pentru România în materie de infrastructură, de economie, de educație, de sănătate. Toată agenda publică este practic acaparată de o temă care ține exclusiv de problema absolut personală a domnului Liviu Dragnea, și anume spălarea dosarelor penale”, spune prim-vicepreședintele PNL. 

„Eu cred că avem nevoie ca de aer ca România să ajungă să aibă la guvernare cât mai rapid, chiar înainte de a prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, un guvern care să poată să stea la masă cu lideri europeni relevanți, un guvern care să poată să pună inclusiv pe masa Europei subiecte care țin de interesul cetățeanului român și european deopotrivă”, a punctat numărul doi în PNL. 

Aceasta este varianta optimă, spune Turcan, pentru ca România să redevină un partener egal la masa deciziilor importante atât pe plan intern, cât și internațional. „Gândiți-vă că suntem în pragul unor sancțiuni europene, pe punctul de a pierde sprijin financiar important pentru România. Avem un guvern populat de incompetenți și de nepotisme, guvern care practic nu mai guvernează. România, din perspectiva guvernării, are doar interpuși. În rest, nimic altceva”, a mai spus sursa citată. 

Pentru pregătirea moțiunii și a schimbării guvernului, PNL poartă discuții cu toate partidele din sfera opoziției, dar nu numai, ci inclusiv cu parlamentari din sfera puterii. Este chiar și cazul ALDE, partid desprins din PNL după defectarea lui Călin Popescu Tăriceanu, fost lider liberal. „Cu ALDE nu am negociat instituțional. Am discutat la nivel de parlamentari cu colegi din toate partidele. Și sper și cred că este posibil ca la un anumit moment cheie o altă majoritate să aibă forța să-și asume schimbarea situației devastatoare pentru România care există la nivel politic în momentul de față”, spune Turcan. 

Nu este ușor, avertizează prim-viceliderul liberal, „pentru că instrumentele pe care le au la dispoziție atât Liviu Dragnea, cât și Călin Popescu Tăriceanu sunt instrumente instituționale, care țin atât de bani publici, cât și de instituții ale statului român. Vă amintesc modalități în care s-a comportat Liviu Dragnea cu oameni din PSD care nu voiau să voteze Codul penal și Codul de procedură penală. De la ademenirea prin fonduri guvernamentale până la șantaj și presiune politică, a folosit tot arsenalul de argumente. Uitați-vă că a început să-și decimeze propria opoziție în partid. Așa cum urmărește să-și decimeze opoziția din spațiul public prin reprimarea protestelor, prin controale și abuzuri la adresa presei independente și a organizațiilor neguvernamentale – sunt demersuri total nedemocratice la care liderul PSD Liviu Dragnea nu are nicio reținere să apeleze.”

PNL vs UDMR: Am identificat ce îi interesează

Liberalii nu au nimic să-i reproșeze nici liderului UDMR, Hunor Kelemen, care a votat alături de PSD-ALDE în parlament, de la preluarea puterii, în decembrie 2016. Cât privește declarațiile pe care liderul UDMR le-a făcut la adresa liberalilor, după eșecul moțiunii de cenzură din iunie curent, Turcan spune că acestea au fost mai mult declarații de „poziționare politică a unui partid care are o colaborare punctuală cu alianța de guvernare”. UDMR reproșase la moțiunea anterioară a PNL că nu a fost contactat din vreme, pentru a i se prezenta un proiect credibil de colaborare în baza căruia să-și dea votul în favoarea moțiunii. 

Liberalii par să-și fi învățat lecția de astă dată: „Noi cu colegi din UDMR și cu UDMR discutăm constant și am identificat răspunsuri la ceea ce îi interesează pe ei în momentul post-moțiune de cenzură astfel încât să cântărească mult mai lesne decizia pe care ar lua-o la o eventuală moțiune de cenzură. ” 

Alegeri anticipate sau pregătirea pentru guvernarea din 2020

Liderul liberal a transmis și un mesaj tuturor celor care și-ar putea asuma votul în favoarea moțiunii de cenzură și spune că există două variante: alegeri anticipate sau pregătirea pentru guvernare după alegerile parlamentare din 2020.

„Există două variante: una, de alegeri anticipate – să ne întoarcem la popor și să se redeseneze majoritatea parlamentară, caz în care am intra cu un program de guvernare cu tușe puternic liberale, în sensul în care am putea avea 15 ministere, 45 de secretari de stat, scoaterea cumetriilor din instituțiile publice, 5% pentru educație, investiții masive în infrastructură, sută la sută fonduri europene atrase. 

A doua variantă ar fi de gestionare a scenei politice până la următoarele alegeri, ceea ce ar presupune un plan asumat în câteva puncte astfel încât până la următoarele alegeri oamenii să știe exact ce așteptări să-și dimensioneze în legătură cu conducerea țării. Aici aș puncta că este nevoie ca de aer de o restabilire a funcționării sistemului de justiție în raport cu așteptările partenerilor europeni, dar, în același timp, în acord cu așteptările profesioniștilor în domeniu. Pentru că, dacă asaltul la adresa Justiției le va reuși până la capăt, noi vom vedea că vom avea infractori scăpați de condamnările pe care le au la active și, pe partea cealaltă, un sistem de Justiție blocat complet și nefuncțional pentru cetățeanul de rând. Aceasta este paradigmă pe care a reușit să o prefigureze PSD în întregul sistem de justiție: o grupare de infractori potentați care modifică legea în favoarea dosarelor lor și o mulțime de oameni de rând care să nu mai poată avea practic acces la o justiție dreaptă și eficientă”, a spus Raluca Turcan. 

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele