Raport PwC: Creșterea incidenței bolilor cauzate de modul nesănătos de viață riscă să sufoce bugetele de sănătate la nivel global

39
4 minute de lectură

Incidența în creștere a bolilor cauzate de modul de viață al oamenilor, care este influențat de factori precum izolarea socială, inegalitatea de venituri, alimentația sau poluarea, amenință să sufoce bugetele de sănătate la nivel global, reiese din sondajul global Social Determinants of Health, realizat de PwC Health Research Institute.

”Comportamentul, mediul de viață și condițiile socioeconomice influențează în proporție de 80% sănătatea unei persoane, potrivit studiului. Medicina modernă a progresat enorm, iar tratarea bolilor poate părea mai la îndemână acum. Însă, chiar și cele mai avansate tehnologii medicale sunt ineficiente atunci când oamenii se confruntă cu izolarea socială, inegalitatea de venituri, alimentația și poluarea. Previziunile sunt îngrijorătoare: rata de incidență a obezității va depăși 68% din totalul populației în multe țări până în 2025, amplificând riscul bolilor cardiovasculare, a diabetului sau chiar a cancerului. În aceste condiții, raportul PwC anticipează că va crește exponențial presiunea asupra bugetelor publice și private atât în țările bogate, cât și în cele sărace”, a declarat Ruxandra Târlescu, Partener PwC România.

Cheltuielile pentru asistența medicală la nivel global se situează la 8,4 trilioane dolari în fiecare an. Abordarea factorilor sociali care influențează starea de sănătate a populației este urgentă, iar angajatorii, autoritățile, companiile farmaceutice, asigurătorii și medicii trebuie să găsească împreună soluții cu impact atât asupra vieții oamenilor, cât și asupra bugetelor.

În unele state se conturează deja strategii care pot fi replicate la nivel mondial, precum: programe de prevenție având la bază aplicații digitale de monitorizare a stării de sănătate sau a evoluției unor afecțiuni, contracte între autorități și companiile farmaceutice bazate pe rezultatele terapiilor sau programe sociale de conectare a pacienților cu aceleași boli.

Principalele concluzii ale sondajului

• 57% dintre persoanele chestionate au spus că medicul nu le-a spus niciodată despre factorii sociali care le afectează sănătatea.

• Unul din cinci respondenți a indicat că nu își poate permite un stil de viață sănătos. • 20% spun că nu au timp pentru comportamente sănătoase.

• 35% nu dorm suficient pentru că au mai multe joburi, au grijă de alți membri au familiei, nu au o locuință adecvată sau suferă de stres.

• 26% cred că prea mult timp petrecut pe telefonul mobil sau pe rețelele sociale le afectează stilul de viață.

• Investițiile realizate până acum în programe de sănătate nu au reușit să schimbe obiceiurile care previn afecțiunile cronice. De exemplu, potrivit OCDE, între 1990 și 2010 rata fumatului a scăzut cu 31%, consumul de alcool cu doar cu 8%, în timp ce rata consumului zilnic de legume a crescut cu doar 2%.

• 50% dintre directorii de companii biofarmaceutice spun că practicile tradiționale de stabilire a prețurilor la medicamente sunt nesustenabile, iar 90% arată că următorul val de produse inovatoare va fi o provocare pentru sistemele de sănătate.

• Unele state au început să experimenteze contractele bazate pe valoarea adusă de medicamente care leagă prețul de rezultatele tratamentelor pe pacienți. În aceste cazuri, producătorii farma sunt direct interesați să se asigure că pacienții își iau toate medicamentele, conform prescripțiilor, și că au un mod de viață sănătos. Altfel, trebuie să returneze parte din prețul compensat.

• Monitorizarea pacienților cu ajutorul aplicațiilor pe bază de Inteligență Artificială instalate pe smartphone sau ceasuri inteligente reprezintă o tendință care poate ajuta sistemele de sănătate. Sondajul PwC a fost efectuat, în iunie 2019, pe un eșantion de 8.000 de persoane din opt teritorii, la care se adaugă interviuri cu liderii organizațiilor medicale și o analiză a peste 20 de studii de caz.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele