Cine este Adina Vălean, viitorul comisar european al României

74
3 minute de lectură

Urmăriți-ne și pe Facebook

Adina Vălean, acceptată miercuri de Ursula von der Leyen pentru funcţia de comisar european pe Transporturi, este europarlamentar din 2007, odată cu aderarea României. Înainte, a fost deputat în Parlamentul României în legislatura 2004-2008, pe listele PNL, dar a demisionat în 2007 pentru a pleca la Bruxelles. Vălean este soția lui Crin Antonescu.

În 2009, a fost vicepreşedinte al Parlamentului European din partea Grupului Partidului Popular European (PPE) şi a contribuit la diminuarea tarifelor pentru traficul de internet în regim de roaming.

La Bruxelles, Adina Vălean a mai fost membru al Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie şi membru al Delegaţiei pentru relaţiile cu Statele Unite ale Americii.

În 2013, ea a fost și raportor pe Facilitatea de Conectare a Europei, un mecanism prin care UE a alocat peste 33 de miliarde de euro proiectelor de producere şi transport de energie, scrie adevarul.ro. Din această sumă, României i-a revenit 1.75 de miliarde de euro.

A fost profesor de matematică în anii ’90

Potrivit CV-ului ei, înainte să intre în marea politică, Adina Vălean a fost profesor de matematică în București în perioada 1990-1997, apoi Director relații județene, Programul ‘Youth for Europen’ al UE, în cadrul Ministerul Tineretului și Sportului, în perioada 1997-1999. Acolo l-a cunoscut pe Crin Antonescu, ministru al Tineretului și Sportului la acea vreme, care i-a devenit ulterior soț. În 1999, Vălean s-a înscris în PNL.

Înainte să devină deputat, ea a mai ocupat două funcții: Director la Asociația Română pentru Libertate și Dezvoltare (1999-2000) și Director general la Institutului pentru Libera Inițiativă (2001-2004).

Mesajul Ursulei von der Leyen

„Doamna Vălean este un europarlamentar experimentat, care a fost deja preşedintele comisiei ENVI şi este în prezent preşedintele comisiei ITRE. În cariera sa a acumulat experienţă pe subiectele asociate portofoliului Transporturilor. A fost raportor al ,,Mecanismului pentru Interconectarea Europei’’, prin care este susţinută infrastructura în domeniul transporturilor, energiei şi serviciilor digitale. Prin acest proiect a lucrat la sisteme de conectare a vehiculelor şi de reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, au transmis reprezentanţii echipei de tranziţie a preşedintelui-ales al CE, Ursula von der Leyen, potrivit News.ro.

Mai departe, Vălean urmează să fie audiată în Parlamentul de la Bucureşti, apoi va trece prin procedurilor din Parlamentul European pentru desemnarea comisarior.

Adina Vălean este a patra nominalizare trimisă de România. Cabinetul Orban a trimis la Bruxelles două propuneri pentru funcția de Comisar European: Siegfried Mureșan și Adina Vălean. Deși era favorit pentru nominalizare, Siegfried Mureșan a pierdut din cauza cotei de gen impusă de Ursula von der Leyen, care a vrut neapărat o femeie pentru acest portofoliu.

Învestirea Ursulei von der Leyen, amânată

Ursula von der Leyen trebuia să preia președenția Comisiei Europene de la Jean-Claude Juncker pe 1 noiembrie, însă învestirea a fost amânată fiindcă luna trecută, după ce Parlamentul European a respins trei nominalizări pentru funcția de comisar european, printre care și Rovana Plumb, pe fondul unui conflict de interese.

Membrii comisiei au considerat că acest conflict de interese se datorează faptului că Rovana Plumb a luat un împrumut de 800.000 de lei de la Elena Loghin, împrumut nespecificat în declarația de avere depusă la Bruxelles, potrivit Digi24.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele