Raportul MCV: Comisia Europeană cere României suspendarea aplicării legilor Justiției și a Codurilor penale

42
6 minute de lectură

Comisia Europeană a cerut marți României suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor Justiției și a ordonanțelor de urgență subsecvente, precum și revizuirea legilor Justiției. De asemenea, raportul MCV, făcut public marți de Comisie, recomandă autorităților de la București să țină seama pe deplin de recomandările formulate în raport, precum și de recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO. 

În cursul celor douăsprezece luni care s-au scurs de la publicarea raportului din noiembrie 2017, România a luat unele măsuri pentru a pune în aplicare recomandările formulate în raportul din ianuarie 2017, se spune în raport. Cu toate acestea, evaluarea din raportul din ianuarie 2017 a fost întotdeauna condiționată de evitarea înregistrării unor regrese care să pună sub semnul întrebării progresele deja realizate în ultimii zece ani. 

Intrarea în vigoare a legilor modificate ale Justiției, presiunea la adresa independenței sistemului judiciar, în general, și a Direcției Naționale Anticorupție, în particular, alături de alte măsuri care subminează lupta împotriva corupției au anulat progresele înregistrate sau au pus sub semnul întrebării ireversibilitatea acestor progrese, se mai spune în raportul Comisiei. 

Drept urmare, cele douăsprezece recomandări formulate în raportul din ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru a închide MCV, în conformitate cu obiectivul stabilit de președintele Juncker. Acesta e motivul pentru care Comisia a formulat miercuri recomandări suplimentare în vederea închiderii MCV. 

Pentru asta, instituțiile-cheie din România trebuie să facă dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, care sunt „pietre de temelie indispensabile”, și să acționeze pentru refacerea capacității naționale de garanții și de control și echilibru, astfel încât să se poată lua măsuri atunci când există riscul de regres, se mai spune în document. 

Recomandările Comisiei

Pentru remedierea situației, Comisia recomandă următoarele măsuri cu privire la legile Justiției: suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor Justiției și a ordonanțelor de urgențe subsecvente; revizuirea legilor Justiției, ținând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, precum și de recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO.

În ceea ce privește numirile-revocările din sistemul judiciar, Comisia cere: suspendarea imediată a tuturor procedurilor în curs de numire și revocare a procurorilor de rang înalt; relansarea unui proces de numire a unui procuror-șef al DNA cu experiență dovedită în urmărirea penală a infracțiunilor de corupție și cu un mandat clar pentru DNA de a continua efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în materie de corupție; numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a echipei interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a Inspecției Judiciare; respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupă posturi de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 formulată în ianuarie 2017.

Cu privire la Codul penal și Codul de procedură penală, Comisia cere înghețarea intrării în vigoare a modificărilor aduse acestora și redeschiderea procesului de revizuire a lor, ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale de luptă împotriva corupției, precum și de recomandările formulate în cadrul MCV și de avizul Comisiei de la Veneția.

Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape situația și va efectua o evaluare a acesteia înainte de încheierea mandatului actualei Comisii. 

Punerea imediată în aplicare a măsurilor suplimentare este esențială pentru a repune procesul de reformă pe calea cea bună și pentru a reintra pe traiectoria încheierii MCV, astfel cum se menționa în raportul din ianuarie 2017, se mai spune în Raportul MCV.

Declarațiile lui Timmermans

„Evoluțiile din ultimele luni pun în discuție și chiar au însemnat un regres pentru progresele făcute în ultimii zece ani”, a spus prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. „Este cazul specific al reformelor legilor Justiției, al presiunii pe sistemul judiciar, în general, și al presiunilor asupra Direcției Naționale Anticorupție, în particular. De aceea facem opt recomandări adiționale care trebuie urmate imediat. Acele măsuri sunt esențiale pentru a pune pe drumul cel bun reformele din Justiție și pentru a duce la ridicarea MCV. Să vă dau câteva exemple. Cerem României să suspende imediat implementarea legilor Justiției și a ordonanțelor de urgență în cauză”, a spus Frans Timmermans.

„Este regretabil faptul că România nu numai că a sistat cursul reformelor, dar a și readus în discuție unele aspecte considerate închise sau a înregistrat involuții în raport cu realizările din ultimii zece ani. Este esențial ca România să înregistreze din nou, cât mai repede, progrese în ceea ce privește combaterea corupției și asigurarea independenței sistemului judiciar. Este singura modalitate prin care România poate să revină pe traiectoria care va conduce la încheierea procesului MCV, în interesul atât al cetățenilor și al țării, cât și al Uniunii Europene în ansamblul său”, a mai spus Timmermans.

PSD contestă MCV la Curtea Europeană de Justiție

Nicușor Halici, președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, spune că PSD ar vrea să conteste raportul MCV la Curtea de Justiție a Uniunii Europene „Trebuie să utilizăm toate mecanismele și pârghiile pentru a ne apăra țara și poporul, despre asta e vorba, despre dublul standard care este aplicabil în această Uniune, și care acum devine din ce în ce mai evident. Ceea ce în unele state se poate, adică revocăm procurorul general în Germania pentru o declarație politică, în România inclusiv CCR dacă spune că trebuie revocat cineva este o încălcare a justiției și a statului de drept”, spune Halici.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele