Viena, capitala muzicii, a valsului și a deliciosului Sacher

165
6 minute de lectură

Sunt puține locuri care te pot impresiona cu adevărat și pe care să îți dorești să le vizitezi de cel puțin trei ori în viață. Și astfel de locuri, curios sau nu, sunt acelea care te marchează prin delicatețe, prin cultură și prin liniștea pe care ți-o conferă. Greu de crezut, însă nu este vorba aici despre un loc exotic, ci despre unul la care se poate ajunge în doar câteva ore. Viena este acea destinație pe care de oricâte ori ai vizita-o, tot vei mai găsi ceva de făcut, de înțeles, de descoperit. Este o capitală europeană cunoscută pentru minunatele ei muzee, parcuri, locuri de distracție, însă nu mai puțin pentru tradițiile, gastronomia și evident pentru atuul său în ceea ce privește cultura muzicală.

Orice turist care ajunge aici își poate planifica un tur de câteva zile care să cuprindă aceste minunate locuri pe care frumosul oraș le prezintă cu inocența, căldura și încărcătura unui concert marca W. A. Mozart. 

Primul dintre obiectivele turistice pe care oricine trebuie să-l includă în agendă este palatul Schönbrunn, o clădire impresionantă construită în stil baroc și care deține sute de ferestre și minunate statui pe acoperiș. La cea de-a 20-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, care a avut loc în decembrie 1996, Palatul Schönbrunn a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Palatul a aparținut dinastiei habsburgice în vremea lui Maximilian al II-lea, ca proprietate anterioară, iar mai târziu palatul a trecut în proprietatea Republicii Austria, la sfârșitul monarhiei în 1918, și a fost administrat de un organism guvernamental local până în 1992. Palatul poate fi vizitat fie sub forma unui tur de aproximativ 40 de minute, până în excursii de aproape o zi, însă indiferent ce veți alege, acest obiectiv este unul care vă va lăsa un sentiment inegalabil.

Cel de-al doilea palat pe care trebuie să îl vizitați în Viena este Hofburg, care a servit ca principală reședință de iarnă pentru conducătorii Imperiului Austro-Ungar vreme de sute de ani.
Astăzi, complexul găzduiește birourile președintelui Austriei. Clădirile au suferit numeroase modificări de la momentul când au fost construite, în secolul al XIII-lea, iar cea mai impresionantă rămâne Neue Burg, în interiorul căreia se află principala sală de lectură a Bibliotecii Naționale a Austriei. Vizitatorii pot admira frumusețea și stilul arhitecturii baroce, pot face un tur prin apartamentele imperiale sau pot vizita unul dintre muzeele din complex.

Catedrala Sf. Ștefan, care se înalță pe Stephensplatz, este un alt obiectiv de neratat, fiind cea mai importantă biserică din Viena și chiar din Austria de la construcția sa. Frumusețea acestei clădiri este incontestabilă, de la designul romantic și gotic al exteriorului până la turnul dominant și la acoperișul împodobit cu sute de plăci colorate care formează un model unic. În interiorul bisericii există un total de 18 altare, câteva capele mai mici, câteva morminte și catacombe.

Viena este dominată de arhitectură istorică, iar primăria situată pe Rathausplatz adaugă un plus acestei colecții. Similar stilului primăriei de la Bruxelles, Rathaus are cinci turnuri, cel din mijloc fiind cel mai impunător și este înconjurat de statuia iconică Rathausman. Excursii cu ghid sunt disponibile în interiorul primăriei în anumite zile, iar acest lucru este recomandat măcar pentru a cunoaște stilul extravagant al camerelor care subliniază autenticitatea acestei clădiri. 

Opera și arhitectura sunt sinonime cu numele Viena, iar Opera de Stat este un astfel de exemplu de opulență și unicitate. Această clădire remarcabilă este situată în cartierul Innere Stadt și este considerată una dintre cele mai frumoase opere din lume.

Exteriorul are un stil neo-renascentist și se caracterizează prin numeroasele sale arcuri și ferestre arcuite, în timp ce interiorul este extrem de decadent și pare să se asemene mai mult unui palat decât unui centru al muzicii clasice.

Excursii ghidate, preț de 40 de minute, oferă o imagine de ansamblu asupra clădirii.

Dacă însă doriți să vedeți un concert live sau să fiți printre cei care au plăcerea de a asculta o arie de Mozart sau Strauss, va trebui să cercetați din timp și să achiziționați bilete încă din momentul în care vă planificați această călătorie. 

Însă Viena nu înseamnă doar cultură. Este și locul unde vă puteți planifica o zi plină de distracții în parcul Prater, un fost teren de vânătoare care s-a transformat într-un spațiu public pentru iubitorii de adrenalină și de senzații tari, pe care le pot experimenta în caruseluri, într-o imensă roată de aproape 65 de metri și în multe alte locuri care vă vor ține pulsul cât mai ridicat.

Ceea ce poate că se cunoaște mai puțin despre acest minunat oraș este că aici puteți găsi câteva delicii culinare, precum și o prăjitură pe care trebuie să o încercați cel puțin o dată.
Tortul Sacher este cel mai faimos tort din lume încă din 1832, iar rețeta originală rămâne un secret bine păstrat în hotelul cu același nume. Celebra prăjitură de ciocolată, acoperită cu cel mai rafinat gem de caise și cu un topping de ciocolată este la mare căutare și poate fi găsită în câteva cofetării și restaurante din Viena. Însă probabil cele mai minunate locuri unde o puteți savura sunt chiar cafenelele și restaurantele cu același nume, iar dacă doriți să fiți tratați regește puteți alege să vă cazați în minunatul hotel Sacher. 

Viena este de departe un oraș pe care să îl adăugați în albumele de vacanță, dar mai ales în albumele cu amintiri de povestit și peste cincizeci de ani. Iar cei care îl iubiți deja puteți alege orice altă destinație din Austria, căci este o țară care nu se dezice de cultură, de liniște, de relaxare și de o imensă încărcătură emoțională. 

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele