Rata inflației a crescut la 4,2%, în martie

77
Foto: Bogdan Cristel.

România, Ungaria şi Olanda au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE, în martie, față de luna precedent, în timp ce rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 1,4%, de la 1,5% în luna precedentă, şi s-a menţinut la 1,6% în Uniunea Europeană, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit acestor cifre, inflaţia din zona euro este departe de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Conform Eurostat, cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în România (4,2%), Ungaria (3,8%) şi Olanda (2,9%), iar cele mai scăzute în Portugalia (0,8%) şi Grecia (1%).Comparativ cu februarie 2019, inflaţia anuală a scăzut în şase state membre ale UE, a rămas stabilă în două şi a crescut în 19 ţări (inclusiv în România).

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la energie (0,52 puncte procentuale), urmate de preţurile la servicii (0,51 puncte procentuale) şi preţurile la alimente, alcool şi ţigări (0,34 puncte procentuale).

În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut la 1% în martie, de la 1,2% luna precedentă. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele