Războiul politic faza pe comisar

46
8 minute de lectură

Telenovela comisarului european din partea României continuă. Acum, cu complicații politice la București și la Bruxelles.

Foto: Bogdan Cristel

Viorica Dăncilă, premier demis, a trimis mutarea în plic la Bruxelles: Victor Negrescu este nominalizat pentru postul de comisar european din partea României. Gestul va avea consecințe politice la Bruxelles și la București – pe termen scurt și pe termen lung.

Demiterea guvernului, prin moțiune de cenzură, la 10 octombrie, deschidea noului guvern perspectiva desemnării comisarului european din partea României, în condițiile în care formarea executivului de la Bruxelles întârzia. Propunerile din partea Franței, Ungariei și României fuseseră respinse în Parlamentul European.

Dar fereastra de oportunitate pentru premierul desemnat Ludovic Orban a început

să se închidă, după ce învestirea guvernului de la București a întârziat peste calculele inițiale. Calendarul propus de Ludovic Orban, cu votul în plen la 30 octombrie, a fost respins, data fiind fixată pentru 4 noiembrie. Între timp, președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aprobase candidaturile din Franța și Ungaria.

Foto: Bogdan Cristel

Dăncilă mută

Von der Leyen a transmis că se așteaptă ca, odată ce se va forma un nou guvern la București, România să nominalizeze cât mai repede posibil un candidat la funcția de comisar european, după cum a afirmat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Executivului UE.

În aceste condiții a apărut anunțul de marți de la Palatul Victoria.

Viorica Dăncilă a recunoscut că Ursula von der Leyen i-a recomandat să desemneze o femeie, „dar cum Franța a schimbat, cum ceilalți au schimbat, eu am trimis deja nominalizarea: Victor Negrescu, fost europarlamentar”.

Șefa guvernului a spus că României i s-a cerut urgent nominalizarea unei persoane pentru funcția de comisar european.

În replică, președintele Klaus Iohannis a afirmat că premierul demis nu are nicio legitimitate pentru a propune un candidat pentru funcția de comisar european. El i-a cerut șefei guvernului să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru Comisia Europeană.

„Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că, odată cu pierderea calității de prim-ministru, a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României. O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen”, a afirmat șeful statului, într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, remis MEDIAFAX.

Replica premierului demis nu a întârziat.

„Domnul Iohannis din motive electorale are altă abordare. Scrisoarea pe care am primit-o eu de la Ursula von der Leyen a primit-o și domnul președinte și știe că mi s-a cerut urgent nominalizarea unui comisar din partea României (…)

„Am văzut ieșirea furibundă a președintelui Iohannis (…). Se poate vedea că acest document se află și în atenția dumnealui, dar alege să dezinformeze o țară întreagă în scop electoral. Este rușinos și este riscant pentru interesul și imaginea României”, a scris Viorica Dăncilă pe Facebook.

Opțiunile președintelui

Mandatul actualei Comisii Europene, condusă de Jean-Claude Juncker, ar trebui să se încheie la 31 octombrie, dar mandatul acesteia este foarte probabil să fie prelungit cu o lună.

Dacă guvernul lui Ludovic Orban ar fi învestit luni, 4 noiembrie, atunci ar mai fi ceva timp să nominalizeze un candidat. Însă votul de luni stă sub semnul incertitudinii și o eventuală respingere ar pune și Bruxelles-ul într-o situație jenantă. Pur și simplu, Comisia Von der Leyen ar fi blocată la mantinelă de România. Cine ar fi crezut…

Acum, președinta aleasă a Comisiei are în mână o scrisoare oficială de la București cu o propunere, ceea ce ar putea ajuta la grăbirea procesului de învestire a Comisiei. Comunicatul de la Cotroceni vorbește despre lipsa de legitimitate a guvernului Dăncilă, demis de parlament la 10 octombrie. Dar cum stau lucrurile din punct de vedere formal?

Candidații la Comisia Europeană sunt nominalizați de către guvernele statelor membre, în dialog cu președintele desemnat al Comisiei. La Bruxelles nu se face o diferență între un guvern cu drepturi depline și unul interimar. Propunerea Vioricăi Dăncilă poate fi considerată corectă de către Ursula von der Leyen, din punct de vedere procedural. Dar de aici înainte intervin calculele politice.

În mod sigur, von der Leyen știe că președintele român nu are cum să fie de acord cu propunerea venită din partea guvernului de la București. Asta va fi o problemă pentru președinta Comisiei, pe termen lung. Foarte probabil, ea va trebui să colaboreze în următorii cinci ani cu Klaus Iohannis pe multe dosare importante. Are rost să-și strice relația viitoare pentru un comisar propus de un guvern oricum pe picior de plecare? Și mai e și PPE, cel mai mare grup din Parlamentul European, care spera să aibă un comisar în plus și care vede cum locul îi este suflat de socialiști, prin intermediul unui guvern demis de la București. Riscurile politice pentru Ursula von der Leyen nu sunt deloc de ignorat, mai ales că Executivul European este deja vulnerabil.

Dar care sunt opțiunile președintelui Iohannis? La 18 octombrie, el s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen, în marja Consiliului European, și a informat-o cu privire la situația politică din România.

„Sigur, ne-am întâlnit, am discutat despre desemnarea comisarului. Doamna președinte-desemnat von der Leyen este foarte îngrijorată pentru situația care s-a creat. Avem un guvern interimar care nu va nominaliza un comisar. Comisia se grăbește, chit că acum avem o amânare de o lună de zile – nu din cauza României, din alte motive. Dar situația este una complicată și sper să găsim soluții”, a spus atunci președintele român.

El ar putea acum să-i ceară Ursulei von der Leyen respingerea candidatului propus de guvern – o atitudine problematică, atât în contextul electoral intern, cât și din punctul de vedere al Bruxelles-ului, aflat în criză de timp.

În plan intern, președintele ar putea, de asemenea, să ceară un arbitraj constituțional, reclamând faptul că un guvern interimar, însărcinat doar cu gestionarea treburilor curente, nu poate face o astfel de nominalizare în numele României.

Iar situația se va complica și mai mult în condițiile în care Ludovic Orban nu ar trece luni de votul parlamentului. ■

Orban este nervos

Ludovic Orban a reacționat nervos după ce guvernul demis prin moțiune de cenzură a trimis nominalizarea la Bruxelles.

„Asta pare încă o obrăznicie a doamnei Dăncilă, să îți permiți să faci a treia propunere de comisar european, după ce prima nu a intrat în calificări, a doua nici măcar nu s-a luat în discuție, să vii cu a treia propunere. Este o obrăznicie, o incapacitate de a înțelege exigențele pe care le reclamă exercitarea unei poziții de conducere în statul român. Dacă Dăncilă a trimis o propunere, este poziția președintelui CE care trebuie să ia o decizie eventual la această nouă propunere. Ca urmare a deciziilor legate de Brexit, nu există o grabă atât de mare și dacă guvernul este învestit pe 4 noiembrie, va avea capacitatea de a face o propunere în timp util” (…)

„Sunt convins că președintele Comisiei cunoaște situația din România și va lua o decizie în funcție de toate considerentele legate de situația politică din România. A ajuns aproape o telenovelă. Doamna Dăncilă nu mai are nicio calitate să vină cu o propunere de comisar european. România s-a făcut de râs că Dăncilă a venit cu două propuneri cu grave probleme de integritate”, a spus Orban. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele