

Luni de zile de proteste la Hong Kong, în urma cărora numeroase magazine au fost nevoite să se închidă și transportul public a fost paralizat, au lăsat economia într-o stare mult mai proastă comparativ cu estimările anterioare.
Hong Kongul a intrat în recesiune în al treilea trimestru al anului, potrivit cifrelor oficiale date publicității joi. Economia a înregistrat o contracție de 3,2% pe parcursul celor trei luni încheiate în septembrie, coparativ cu trimestrul precedent. Acest lucru arată o încetinire abruptă față de contracția de numai 0,5% înregistrată în al doilea trimestru, plasându-se mult sub previziunile economiștilor.
Fără o rezolvare imediată a crizei politice cu care se confruntă orașul, prima recesiune înregistrată în Hong Kong în ultimii zece ani s-ar putea extinde pe anul viitor. Comparativ cu anul precedent, economia a scăzut cu 2,9% în trimestrul al treilea.
„Sinceră să fiu, nu avem motive de optimism“, a spus, joi, liderul Hong Kongului, Carrie Lam, într-o conferință de afaceri, înainte de anunțarea cifrelor oficiale preliminare ce vor fi revizuite luna viitoare, relatează CNN.
Fiind un centru comercial major, Hong Kongul este deja afectat de disputa comercială dintre Beijing și Washington, precum și de încetinirea creșterii economice a Chinei. Iar cele cinci luni de proteste deseori violente împing orașul către o gravă criză economică.
Potrivit unui purtător de cuvânt guvernamental, creșterea economică a Hong Kongului s-a aflat pe un trend ascendent de anul trecut, în pofida încetinirii economiei globale și a tensiunilor dintre Statele Unite și China, însă „situația s-a deteriorat brusc recent, din cauza impactului grav pe care îl au incidentele sociale locale“.
„Presiunea vine acum de la tensiunile politice. Disputa comercială doar ar încetini creșterea PIB-ului, spre deosebire de tensiunile politice, care pot provoca o contracție“, a explicat Tommy Wu, economist din Hong Kong, din cadrul Oxford Economics.
Economiștii estimează acum că, pentru întregul an, Hong Kongul va rata obiectivul de creștere între 0 și 1%, iar situația se va prelungi și în anul viitor.
PIB-ul Hong Kongului „va înregistra, cel mai probabil, o creștere negativă în 2019 și în 2020 […] Nu se întrezărește o încetare a protestelor“, a spus Iris Pang, economist pentru Greater China, în cadrul ING.
Wu se așteaptă la o contracție de 0,1% în 2019 și la „o creștere de numai 0,6% în 2020“. „Riscurile acestei previziuni sunt semnificative. Dacă tensiunile politice se prelungesc după anul acesta, mă aștept la o contracție și pe anul viitor“, a spus el.
Demonstrațiile au dus la o scădere semnificativă a turismului. Numărul vizitatorilor a scăzut cu 37 de procente în al treilea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În medie, hotelurile sunt ocupate doar în proporție de două treimi — scădere cu 28% față de anul trecut.
Cifrele pieței de retail au și ele de suferit în condițiile în care numeroase magazine fie au fost nevoite să se închită mai devreme, fie să întrerupă activitatea pentru mai multe zile. Unii protestatari au atacat magazine, restaurante și bănci considerate ostile cauzei mișcărilor de stradă, spărgând vitrine, vandalizând fațade și chiar incendiind unele proprietăți. ■
Urmăriți-ne și pe Facebook