Reacții dure, după ce România a fost înfrântă în Consiliul de Securitate al ONU

299
9 minute de lectură

România a suferit o lovitură diplomatică de proporții, după ce a pierdut poziția de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru intervalul 2020-2021, fiind înfrântă de Estonia cu 132 de voturi, în timp ce țara noastră a fost susținută de 58 de state.

Prima reacție după acest eșec a venit din partea președintelui Klaus Iohannis.

Șeful statului a afirmat că a luat cu regret notă de acest fapt, precizând că apreciază efortul depus de diplomația română.

Președintele Iohannis „a luat notă, cu regret, de faptul că România nu a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, pentru intervalul 2020-2021, în urma votului care a avut loc vineri, 7 iunie a.c., în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York”, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, remis Mediafax.

„În ciuda demersurilor diplomației române – care a reușit să obțină un număr considerabil de angajamente de susținere din partea statelor membre – o serie de declarații politice nediplomatice, iresponsabile și contraproductive, contrare unor poziții tradiționale de politică externă ale statului, formulate fără mandat și în afara competențelor lor de unii reprezentanți de nivel înalt ai autorităților române – față de care Președintele României a luat poziție fermă la momentul producerii lor – au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere și la reticență față de candidatura României. Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României față de dosare de politică externă importante, sensibile și complexe”, completează sursa citată.

Șeful statului a mai spus că acest rezultat nedorit s-a produs în ciuda efortului îndelungat și substanțial depus de echipa Ministerului Afacerilor Externe, compusă din diplomați și experți, alături de misiunile diplomatice ale României, între care s-a distins Misiunea Permanentă de la New York, pe toată durata campaniei de promovare a candidaturii și mai ales în ultimii ani.

Președintele Iohannis a mai transmis că apreciază tot efortul depus de diplomația română.

Reacția MAE

Ministerul de Externe a transmis, referitor la pierderea de către România a poziției de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, că țara noastră s-a angajat mai târziu în campanie, în 2017, deoarece a dorit să consolideze rolul ONU.

„România a candidat, în data de 7 iunie 2019, pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru mandatul 2020 – 2021. În primul tur, România a obţinut un număr de 78 de voturi. În ultimul tur al alegerilor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Estonia a obţinut un număr mai mare de voturi, fiind aleasă ca reprezentant al Grupului Est-European. România s-a angajat mai târziu în această campanie, practic din 2017, din dorința de a contribui la întărirea rolului unic al Organizației Națiunilor Unite (ONU), de garant al păcii și securității mondiale, de promotor al dezvoltării durabile și susținător al drepturilor omului”, au transmis reprezentanții MAE, printr-un comunicat de presă remis Mediafax.

Sursa citată a mai spus că „indiferent de rezultatul final, acțiunile diplomatice derulate pe parcursul acestei campanii au consolidat profilul internațional al României și au condus la dinamizarea și, în unele cazuri, relansarea relațiilor bilaterale cu state membre ONU din areale geografice îndepărtate și dificil accesibile, neacoperite de actuala rețea diplomatică a țării noastre”.

De asemenea, MAE precizează că a fost generată o revigorare, prin această campanie, a dialogului României cu organizații regionale și subregionale din întreaga lume și o mai bună cunoaștere a realităților și provocărilor pe care acestea le înfruntă.

„Proștii și nepricepuții”

Rareș Bogdan a reacționat după ce România a pierdut poziția de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, precizând că este rușinos și fără precedent pentru diplomația română. Liberalul a precizat că asta se întâmplă atunci când „proștii și nepricepuții conduc Guvernul”.

„Asta se întamplă când proștii și nepricepuții conduc Guvernul, Senatul și Camera Deputaților din România! RUȘINOS și mai ales fără precedent în istoria diplomației române. Încă un cadou de la repetenții și ticăloșii lui Dragnea. Ăștia trebuie îndepărtați de la putere cât mai repede posibil, sunt pur și simplu o calamitate pentru țara aceasta”, a scris Rareș Bogdan, vineri, pe Facebook.

Băsescu: „Catastrofal!”

Traian Băsescu a afirmat că eșecul României în ocuparea poziției de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU este rezultatul unei politici externe „abulice, fără consistență, fără inteligență”.

„România, un eşec de mari proporţii la ONU! Estonia are o populaţie de 1,3 milioane locuitori. România are o populaţie de 22 milioane locuitori. Azi la ONU, România şi Estonia au fost în competiţie, în Adunarea Generală, pentru obţinerea unui loc pentru o perioadă de doi ani în Consiliul de Securitate al ONU . Rezultatul? Catastrofal! România 57 voturi. Estonia 138 voturi. România a primit factura unei politici externe abulice, fără orizont, fără consistenţă, fără inteligenţă şi mai ales, fără respect pentru interesul naţional. O politică externă care ar fi mai puţin distructivă pentru România şi dacă ar fi fost condusă de nişte TRĂDĂTORI DE ŢARĂ”, a scris Traian Băsescu, vineri pe Facebook.

Fostul președinte a adăugat că am pierdut susținerea țărilor arabe din cauza aventurii în care s-a lansat România cu mutarea ambasadei țării noastre de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Am pierdut votul ţărilor arabe urmare a aventurii cu mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim ; Nu am avut votul statelor membre UE şi NATO datorită accentelor antieuropene şi antioccidentale din discursurile lui Dragnea, Tăriceanu, Dăncilă ; Nu am avut votul aliaţilor tradiţionali datorită incompetenţei şi a inactivităţii lui Meleşcanu. Votul de astăzi de la ONU este măsura exactă a respectului de care se mai bucură România pe plan internaţional. Şi totuşi…Preşedintele României este titularul politicii externe. Doar demisia sau azvârlirea lui Meleşcanu din guvern nu este suficientă”, a conchis Băsescu.

Oportunități pierdute „pe bandă rulantă”

Referitor la pierderea de către România a poziției de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, președinte USR, Dan Barna, a declarat că pierdem „pe bandă rulantă” oportunități din cauza PSD-ALDE.

„România pierde oportunități pe bandă rulantă pe plan extern din cauza dezastrului numit PSD-ALDE. Am pierdut astăzi cursa pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU din cauza gafelor diplomatice repetate și a minciunilor pe care Guvernul PSD-ALDE le-a livrat constant în exterior. Am reușit chiar „peformanța” de a pierde voturi față de primul tur, iar diferența la care ne-a învins astăzi Estonia este umilitoare. Iar acest lucru este cauzat exclusiv de faptul că, în ultimii trei ani, agenda Guvernului României în plan extern a fost agenda personală a lui Dragnea și a găștii din fruntea PSD și ALDE”, a scris Dan Barna pe Facebok.

„Domnul Meleșcanu a fost ocupat cu propria incompetență acasă”

Dacian Cioloș a afirmat, referitor la pierderea de către România a poziției de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, că acesta e rezultatul erorilor diplomatice în lanț din ultimii trei ani, precizând că „rezultatul incompetenței este dureros și grav”, transmite Mediafax.

„România a pierdut competiția pentru a deveni membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU în fața Estoniei. Eforturile cele mai importante, vitale, pentru a obține astfel de poziții strategice în sistemul internațional se desfășoară prin negocieri delicate, la nivel înalt – fie official, fie în culise, unde abilitățile diplomatice și credibilitatea, recunoașterea internațională și respectul față de cel care negociază au un rol decisiv”, a scris Dacian Cioloș, vineri, pe Facebook.

Fostul premier mai spune că Teodor Meleșcanu în loc să se ocupe de promovarea României pentru această poziție, s-a ocupat cu blocarea votului în Diaspora la alegerile europarlamentare.

„Vedem concret cum incompetența, indiferența și inabilitatea de a atrage respectul interlocutorilor internaționali ne afectează direct și ne privează de oportunități importante. Teodor Meleșcanu este șeful diplomației române și cel care ar fi trebuit să negocieze locul României în Consiliul de Securitate, iar prim-ministrul are, de asemenea, canale diplomatice la nivel înalt pentru astfel de negocieri. Domnul Meleșcanu a fost ocupat cu propria incompetență acasă, batjocorind milioane de români din diaspora care nu au putut să își exercite dreptul de vot, iar doamna prim-ministru este complet debusolată după retragerea la răcoare a șefului ei care, desigur, nu a avut niciun interes să promoveze interesele României în Consiliul de Securitate al ONU, nici dacă ar fi avut habar de acest dosar”, a completat Cioloș.

El a precizat că a participat la multe negocieri la nivel european, inițiind discuții în marja adunării Generale a ONU din septembrie 2016.

„Știu cum se desfășoară astfel de negocieri. Am participat la multe – atât la nivel european, cât și pentru România. Chiar în acest dosar, am inițiat discuții la cel mai înalt nivel în marja Adunării Generale ONU din septembrie 2016, care urmau să aducă sprijinul unor state și regiuni importante strategic pentru candidatura noastră în Consiliul de Securitate. Erorile diplomatice în lanț din ultimii trei ani au anulat acel sprijin. Rezultatul incompetenței este dureros și grav”, a conchis liderul PLUS.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele