Rebeliunea din Pro Europa: un partid, mai multe agende

Unde dai și unde (mai) crapă

27
6 minute de lectură

Moțiunea de cenzură a trecut și guvernul Dăncilă a fost demis cu voturile hotărâtoare ale unui Pro România care creștea ca Făt-Frumos sub comanda unui Victor Ponta tot mai convins că are cheia cu care poate face și desface guverne. Ba chiar să desfacă în bucăți PSD-ul pentru a construi un Pro România pe ruinele partidului originar și a-l profila conform viziunii sale politice.

Foto: Bogdan Cristel

Deja, în perspectiva moțiunii, unii social-democrați au sărit în barca fostului lor lider, e drept, unii au făcut și drumul înapoi. Victor Ponta și ai lui au fost indispensabili în înlăturarea guvernului Dăncilă și s-au consolidat astfel nu ca un partid-balama, ci o pondere decisivă în stabilirea raportului de forțe în parlament. A fost o capcană pentru Victor Ponta, care a crezut că poate orice, în interiorul și în exteriorul partidului. „La o oră după moțiunea de cenzură, o să fac o propunere oficială către toți foștii mei colegi de la PSD să refacem o majoritate fără Dăncilă, Fifor”, anunța Ponta plin de încredere. N-a fost să fie. Nu i-au ieșit calculele nici măcar cu partenerul său de coaliție electorală, Călin Popescu Tăriceanu. Nici nu căzuse guvernul Dăncilă, că Ponta croia pe persoană fizică noua alianță la putere, contând pe PSD și ALDE. Doar că, mai experimentat, Călin Popescu Tăriceanu l-a refuzat fără menajamente. Ion Iliescu ar trebui să fie mândru de confirmarea etichetei de cârlan pe care i-a pus-o cândva lui Ponta.

Mărul discordiei: comisarul european

Când a fost vorba de negocieri pentru susținerea guvernului Orban, Ponta părea ferm decis că partidul său nu va vota. Asta, după prima tură de negocieri, căci la a doua s-a întâmplat ceva. Orban nu i-a acceptat condiția de a desemna un comisar european social-democrat din partea României. Vizibil iritat și deloc afabil cu presa cum era în ultima vreme, Ponta a anunțat că nu votează guvernul, dar a vorbit și despre democrația din partidul său.

Foto: Agerpres / EPA

Lideri cu opțiuni diferite

Lovitura de grație a venit chiar în dimineața de dinaintea votului asupra guvernului Orban, când șapte parlamentari ai Pro România au ieșit din rând și au girat noul Cabinet. Poate problema n-ar fi fost atât de mare, dar era vorba chiar de nucleul dur al partidului, de membri fondatori și oameni despre care Ponta vorbea în termeni de „prieten”. E drept că, de la Crin Antonescu încoace, Victor Ponta are mână proastă la prieteni în politică… Informații despre tensiuni între Mihai Tudose și Victor Ponta tot au apărut de la un timp, dar nimic nu prevestea dimensiunea revoltei din Pro România. Daniel Constantin, care i-a fost alături de la triumviratul cu Crin Antonescu, a dezertat împreună cu alți membri marcanți ai partidului, inclusiv cu Sorin Cîmpeanu, omul cu care Ponta defila ca potențial premier. Aceștia au primit diverse sancțiuni și sunt suspendați din funcții.

Bătălia pentru Pro România

Războiul acerb este însă între Ponta și Mihai Tudose și se poartă on-line. Căci Victor Ponta dă cărțile pe față. „Dacă vă puneați întrebarea cine este «negociatorul» cu PNL – tot Mihai Tudose, care a negociat cu Claudiu Manda în timpul săptămânii să plece înapoi la PSD și cu Ludovic Orban în weekend să votăm cu PNL! Cel pentru care am muncit toți să ajungă la Parlamentul European – și care ne-a mințit în față pe toți că nu merge, doar candidează să ajute lista! Cel pentru care am cedat mandatul meu câștigat pe lista Pro România”. Nici Tudose nu rămâne dator și acuză o adevărată tiranie a lui Ponta în partid”. „Școala lui Dragnea…

Adică: cine nu e de acord cu mine, cine nu face ce spun eu… este exclus din partid, supus oprobriului public, acuzat de trădare, înfierat, desființat etc.

Eu am avut o opinie. Un grup de colegi parlamentari au avut și ei o opinie. Care, oroare, nu a corespuns cu ,,părerea” liderului -unic- și-absolut-care-numai-el -are-soluții-bune.” Și ca să fie lucrurile clare, Tudose are și o soluție: „În condițiile în care toooooate «negocierile» duse de Victor în ultimul timp (absolut toate fiind făcute fără girul unui for statutar) au eșuat, în condițiile în care ești foarte deranjat că nici cei mai apropiați colegi din conducerea Pro România nu-ți împărtășesc ,,strategiile”…, nu ai vrea tu, Victor, ca în loc să ameninți tu cu excluderi și schimbări de președinți de organizații, cu excluderi de membri fondatori și oameni ce au contribuit decisiv la ceea ce e astăzi partidul… nu ai vrea tu, Victor, să-ți dai tu demisia? Ca să nu te mai deranjăm…”. O soluție care e mai mult decât un joc de cuvinte sau o figură de stil. Căci se pune întrebarea ce se alege de Pro România. E vorba de un partid cu 35 de parlamentari, număr deloc neglijabil în actuala configurație parlamentară. Adepții unor teorii obscure susțin că Ponta începuse să capete prea multă greutate și periclita un anumit raport de forțe. Alții cad de acord că s-a supraestimat și că a crezut că poate avea totul în condițiile dictate de el însuși, la care se adaugă atitudinea de șef suprem al partidului. Oricum ar fi, cum s-a aprins, așa s-a stins, momentan, steaua Pro România. Un partid eterogen, creația și plasa de siguranță a unui Victor Ponta căruia în data de 4 noiembrie pare că planetele i se aliniază constant strâmb și potrivnic. Acum patru ani, demisiona din funcția de premier, acum mai că „îl demisionează” unii apropiați. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele