Cîțu: Au existat două bugete, ca la Al Capone. Deficitul e mai mare în realitate

292
3 minute de lectură
Florin Cîțu. Sursă: Facebook

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a precizat joi, într-o conferință de presă, că estimările ministerului pentru deficitul bugetar la finalul anului sunt de „peste 4% din PIB”, cu mult peste ținta de 2,76% din legea bugetului, și că analizează sesizarea procurorilor pentru constituirea unui grup infracțional organizat în domeniul financiar de către persoane din PSD, care au folosit două variante de buget.

El a comparat guvernul PSD cu Al Capone, spunând că fostul guvern a ținut un buget dublu: unul pentru public și altul destinat baronilor locali.

„Este metoda folosită de Al Capone: un registru pentru Fisc și unul pentru el (n.r. Teodorovici). Ce facem cu acest jaf și cum îl împărțim? Pentru că rămânem cu întrebarea dacă cei nevinovați care nu au participat la acest jaf trebuie să plătească sau măcar să plătească cei care au beneficiat de pe urma acestui plan”, a spus Cîțu.

Ministrul Finanțelor spune că, în ultimii trei ani, datele de la buget au fost modificate după bunul plac, în mod discreționar, pentru folosul baronilor și partidului.

Cîțu a spus că au existat indicii cu privire la instrumentalizarea banilor publici în folosul baronilor și a dat ca exemplu derogări cerute de PSD de la legea responsabilității fiscale. Totul ar fi fost făcut cu complicitatea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

„Nu am semnat protocolul de predare-primire cu fostul ministru Teodorovici. (…) Avem o gaură de 2 miliarde de lei la bugetul contribuțiilor sociale din cauza neplății contribuțiilor. (…) Veniturile estimate pe primele 9 luni – deficit de 21 miliarde de lei, din care jumătate, 11 miliarde, sunt bani necolectați în economie, ceea ce trebuie să discut cu ANAF”, a mai declarat ministrul PNL.

Ceea ce frapează este că deficitul din PIB a fost făcut în mare parte „în ultimele săptămâni ale guvernului Dăncilă”. În ceea ce privește fondurile europene, „banii pentru investiții nu sunt cheltuiți, ceea ce pare bizar, dar banii sunt luați de acolo și duși către baroni prin cheltuieli de bunuri și servicii, către salarii”.

Despre OUG114/2018, ministrul a spus că părți din ea vor fi abrogate, păstrându-se cu siguranță majorarea salariului minim în construcții la 3.000 de lei și majorarea salariilor profesorilor.

Florin Cîțu propune o conferință de presă comună cu BNR despre situația economică din România, se va discuta de asemenea cu ANAF despre soluțiile pentru reducerea deficitului, ținând cont de tratatele semnate cu UE. În pofida dificultăților, „România nu va intra în incapacitate de plată”, iar „bugetul pentru 2020 va fi construit pe legislația în vigoare legată de pensii (care prevede creșterea pensiilor cu 40% din septembrie 2020)”. Este luată în calcul și posibilitatea de a avea „un buget multi-anual”, se mai transmite în materialul G4Media.ro.

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele