Rectificarea… coaliției

58
7 minute de lectură

Pe când Viorica Dăncilă și-a anunțat candidatura la prezidențiale, s-a umplut paharul în coaliție pentru ALDE. Mai precis, pentru Călin Popescu-Tăriceanu, candidat și el. Coaliția PSD-ALDE pendulează amețitor între logica „împreună la guvernare/ adversari la prezidențiale”. Și dacă la europarlamentare a fost cum a mai fost, acum lupta e mult mai personală, deci mai vizibilă, iar miza mult mai importantă. În Parlamentul European era loc pentru toată lumea, PSD ar fi putut împărți fără probleme locurile în hemiciclu cu cei de la ALDE. La Cotroceni nu e însă loc pentru mai mulți. Și nici în turul al doilea, cel mai probabil, ca adversar al lui Klaus Iohannis. Așa se face că orice decizie importantă a guvernării devine pentru ALDE  ̶  marcată profund de eșecul de la europarlamentare  ̶  un prilej de relansare și poziționare, în speranța obținerii unor puncte electorale esențiale.

Pe contrasens

Rectificarea a fost și este un bun motiv pentru ALDE să se individualizeze ca parte a puterii aflate, deopotrivă, în opoziție. E un joc pe care, cel mai probabil, partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu îl va face întreaga toamnă, dacă nu cumva, mai aproape de alegerile prezidențiale, ar putea decide să iasă de-a binelea din guvern. Până atunci, rectificarea e folositoare ca armă politică. Cele două partide, PSD și ALDE, își delimitează teritoriile, electoral și ideologic. PSD dă asigurări că nu sunt probleme cu pensiile și salariile, că situația e sub control, din toate punctele de vedere. Sub controlul ei, în special. „Vreau să fie tuturor foarte clar că, prin actuala rectificare bugetară, guvernul nu va tăia veniturile românilor. Am luat în calcul mai multe măsuri pe care să le includem în această rectificare şi am dezbătut impactul fiecăreia, ţinând cont de faptul că, în spatele cifrelor, se află cetăţenii români. Ca prim-ministru, am în permanenţă acest lucru în atenţie”, anunța Viorica Dăncilă pe Facebook. Pe de altă parte, ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat și el că nu sunt motive de îngrijorare. A dat și un exemplu legat de tăierile de la Educație: da, se taie bani de la programul prin care se acordă rechizite și ghiozdane școlarilor. Dar, precizează ministrul, guvernul nu a făcut decât să renunțe la ideea de a da aceste obiecte tuturor elevilor. Cei săraci le vor primi. Cei ai căror părinți și le permit, nu. Cu toate constrângerile bugetare evidente, PSD nu neglijează să se manifeste social-democrat, să-i liniștească pe pensionari și să transmită multiple mesaje că are grijă de populație. Pe de altă parte, ALDE reamintește populației că e un partid liberal, mai liberal chiar decât PNL. Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a primit cu mari rezerve, chiar de la început, proiectul rectificării. Într-o declarație pentru postul Antena 3, o spunea fără menajamente: „Sunt tăieri la toate capitolele, instituţii sau ministere importante, inclusiv investiţii, dar sunt majorări cu peste jumătate de miliard la instituţii precum SRI, SIE, STS etc. I-am spus doamnei prim-ministru că nici politic nu o să dea bine. Eu cred că trebuie să alocăm bani la investiţii, acolo unde sunt proiecte cu cofinanţare cu fonduri europene, care sunt vitale şi ne vin bani înapoi”. După cum spuneam, și ALDE, și PSD își marchează teritoriile electorale. Ba chiar își iau unii de la alții. După ce Liviu Dragnea a ajuns după gratii, discursul său de înfierare a procurorilor și a serviciilor a fost abandonat de PSD. L-a preluat însă ALDE, prin vocea lui Călin Popescu-Tăriceanu care, oricum, îl avea la inimă încă din primul său discurs de președinte al Senatului, la sfârșitul lui 2016.

Războiul consumat anemic, la nivel de președinți de partid, a fost continuat, mult mai dur și mai aplicat, de specialiștii fiecărei formațiuni. Next level, deci… în colțul roșu, Eugen Teodorovici, actual ministru de finanțe, din partea PSD. În colțul galben, Varujan Vosganian, fost ministru al finanțelor, din partea ALDE. Ce-i drept, tonul a fost ascuțit la început. Teodorovici l-a taxat, într-un interviu pentru postul național de radio, pe Vosganian: „Îl ştim cu toţii pe domnul Varujan, dânsul… A trecut ceva timp de când nu mai este ministru de finanţe şi probabil că anumite practici, să spunem, aşa-numite de finanţe, au devenit, aşa, cam depărtate şi, probabil, de temut”. ALDE a fluturat amenințător posibilitatea ruperii coaliției. „Dacă rectificarea bugetară rămâne în forma existentă acum, ALDE nu şi-o va asuma. O spunem pe un ton răspicat, dar politicos. Dl Teodorovici spune că am fost ministrul finanțelor acum multă vreme și unele lucruri mi-au devenit îndepărtate. Îl asigur pe discipolul meu că, dacă nu-și mai amintește, anumite lucruri, cum ar fi neglijarea investițiilor, mi-au fost întotdeauna îndepărtate. Pe vremea când eu conduceam economia României, rata investițiilor ajunsese la 38% din PIB (față de 23%, cât e acum), iar investițiile din buget urcaseră la dublu ca procent în PIB față de nivelul actual. Și, vorbind de deficite și datorii, datoria publică era, în 2008, de doar 13,5% din PIB, față de 35%, în prezent. Asta, că tot vorbim din amintiri…”, a răspuns VosganianEscaladarea conflictului părea iminentă.

Negocieri cu cifrele pe masă

Și totuși, după ce tocmai a fost publicată forma rectificării care a fost supusă dezbaterii publice, tonul a îmbrăcat accente ultradiplomatice. Varujan Vosganian s-a limitat la o postare seacă pe Facebook: „Rectificarea bugetară este, deocamdată, în fază de proiect și discuțiile din cadrul coaliției nu sunt încă finalizate. ALDE solicită măsuri eficiente în ce privește managementul fondurilor europene și promovarea investițiilor, precum și susținerea politicilor publice potrivit angajamentelor programului de guvernare”. Nici urmă de amenințare. Rămân însă mesajele celor două partide care, mai degrabă fiecare în parte, decât împreună ca o coaliție, militează pentru electoratul său.

În 19 decembrie 2016, Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin semnau protocolul care consfințea coaliția PSD-ALDE ca formațiune majoritară și câștigătoare a puterii. Liviu Dragnea era străjuit, printre alții, de Mihai Tudose, Marian Neacșu și Marcel Ciolacu. Daniel Constantin era copreședinte ALDE. De atunci, multe s-au schimbat, multe s-au dărâmat, iar oamenii s-au certat, împăcat și zburătăcit prin diverse alte zone, încât aproape că zâmbești privind fotografia oficială. Numai Liviu Dragnea nu credem că zâmbește, de acolo de unde e.

Deocamdată, rectificarea e doar un jalon care va direcționa relația PSD-ALDE în lunile de până la prezidențiale. Ambele partide vor folosi acest jalon făcându-și calcule electorale amănunțite. Și acest tip de comportament, cât se poate de pragmatic la nivel de coaliție de guvernare, va deveni tot mai evident pe măsură ce momentul turului întâi al prezidențialelor se va apropia. Este de așteptat ca PSD și ALDE să înceapă o bătălie extrem de interesantă la căpătâiul guvernării. Fiecare va încerca, probabil, să demonstreze că tot ce-i bun i se datorează, ce e rău e vina celuilalt. Și ce dacă dansul acesta va face și mai fragilă majoritatea parlamentară… s-ar putea găsi și un moment de concordie.

Deocamdată, Viorica Dăncilă a evitat să iasă la luptă directă cu Tăriceanu pe tema rectificării. Așa, ca de la candidat la candidat. L-a lăsat pe Eugen Teodorovici. Ea preferă încă postura cooperantă și neconflictuală, dar fermă. Vom vedea până când.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele