
Dacă doriți să revedeți
De la interlopul care păzea șeful de partid în echipă cu jandarmul, la distracții cu politicieni, pești, polițiști" />Relația dintre politician, polițist și interlop este veche în România. Deși cazurile de care s-a aflat, cât de cât public, au fost uneori răsunătoare și documentate inclusiv de procurori, prea puține spre deloc au avut și un deznodământ penal.
Iar dacă e să vorbim de schimbările care s-ar fi impus, ei bine, aici tragedia e chiar mai mare: au fost, pur și simplu, nule.
Cum s-a rostogolit fenomenul de-a lungul timpului? Ei bine… ca într-un film polițist consumat într-o țară de la periferie.
Haideți să-l vizionăm ca atare.
SCENA 1. „Merg la referendum şi educaţia mea ortodoxă, de copil crescut la sat, la ţară, înconjurat de familia tradiţională, mă face să spun DA cu toată hotărârea”. În septembrie 2018, când rostea acest panseu, liderul PSD încă nutrea speranțe de libertate și chiar de ascensiune fulminantă spre funcția supremă în stat.
În plus, toate indiciile existente la acel moment duceau în aceeași direcție: dacă trece referendumul pentru familie, pe care PSD se cățărase ca alpiniștii utilitari pe o fațadă de bloc aflată în reabilitare, atunci partidul poate profita de infuzia de așa-zisă legitimitate pentru a declanșa actul final al ofensivei antijustiție și stat de drept.
La fel gândea, la vremea respectivă, și remorca sa de la guvernare, ALDE, cu toate că formațiunea condusă de Călin Popescu-Tăriceanu se chinuise din răsputeri să-și nuanțeze și să-și disimuleze poziția oficială pentru a nu-și ostiliza fracția de electorat pe care o vrăjise din postura de arhanghel al liberalismului.
Urciorul nu a mers, și de această dată, la apă, din fericire, și chiar ar fi fost tragic ca atâtea conștiințe să se lase păcălite de manevră. Cu atât mai mult cu cât lupii moraliști ai guvernării PSD-ALDE, Dragnea și Tăriceanu, numai ca modele de „bune practici” n-ar fi putut trece pentru familiștii convinși și curat „tradiționali”.
Cu o viață personală mai degrabă de nivelul holteilor marcați de trecerea timpului, cei doi lideri ai PSD și ALDE se raportaseră la respectivul referendum precum oportunistul copleșit de adrenalină în campaniile promoționale.
SCENA 2. Până să devină pușcăriașul cu numărul de identificare XXXX, cum a ajuns după decizia în care a fost condamnat la închisoare cu executare, Liviu Dragnea își făcuse un obicei din a se prezenta la termene flancat de interlopi. Ei se adăugau garniturii de jandarmi obedienți trimiși în dispozitiv de șefii lor și mai obedienți, dar și mai datori partidului și împăratului său.

Pe parcursul lui 2018, imaginile de acest tip au devenit, la început, virale, apoi ̶ un obicei.
Aceeași soartă a avut-o și plăcerea vinovată a lui Codrin Ștefănescu, portavocea oficială a lui Liviu Dragnea, de a se afișa în public cu garda „informală” de cefe late, atunci când își făcea drum pe la instanțe; adesea, prezent acolo pentru a-l sprijini moral și mediatic pe șeful său din Kiseleff.
Lideri ai coaliției, care azi storc lacrimi la catafalcul public al Alexandrei și Luizei, nu vedeau, la acea vreme, nimic în neregulă.
Viorica Dăncilă și Călin Popescu-Tăriceanu ori Gabriela Firea și Varujan Vosganian, de pildă, au strălucit prin tăcerile tactice, dictate, sigur că da, de considerentele politice ale momentului.
Asta, în condițiile în care, în spațiul public, dar și în forul interior al oricărui om de bună-credință, și atunci, ca și acum, genul ăsta de asociere între politicieni de top și reprezentanți ai clanurilor interlope ridicau, în esență, același gen de interogații, suspiciuni și, nu în ultimul rând, indignare.
Și asta, în condițiile în care relatările și dezvăluirile din presa ultimilor ani puseseră sub reflector relația incestuoasă dintre clanurile politice și clanurile interlope, dintre clanurile din poliție și clanurile politice și interlope.
Câte victime s-au zbătut ori au pierit în anonimat ca urmare a acestor încrengături, ei bine, nu vom mai afla niciodată.
SCENA 3. Câteva amintiri dintr-un trecut recent.
„Sex cu fotomodele”. Scandalul a izbucnit acum aproape un deceniu, după arestarea unor proxeneți care plasau fete unor politicieni, oameni de afaceri și artiști, folosind ca paravan o agenție de fotomodele. Subiectul a beneficiat de o expunere largă în presa vremii, în condițiile în care printre numele apărute în dosar s-au numărat Nicolae Bănicioiu, Adrian Enache, Robert Negoiță și Ionuț Negoiță. Tânăra Ioana Simona Dăncuș, membru PSD și martor în dosar, le-a povestit anchetatorilor cum a ajuns să întrețină relații sexuale cu primii trei. Informațiile obținute de procurori au relevat că era vorba de o adevărată rețea de proxenetism care plasase fete pe piața prostituției din România și din străinătate.
„Nana Club”. Bordelul Natașei, situat în centrul Clujului, a fost activ în perioada 2004-2008 și functiona sub aparența unui bar de noapte. Scandalul a izbucnit în spațiul public abia în 2010, când s-a aflat că, potrivit declaratiilor date de prostituate anchetatorilor, printre clienți s-a numărat și fostul șef al filialei clujene a PRM, deputatul Petru Călian, între timp devenit membru PD-L. Presa vremii a mai scris că acesta ar fi frecventat localul „Nana Club” împreună cu mai mulți colegi de partid. În plus, patroana, barmanii și una dintre prostituate erau membri PRM. Printre clienți: deputați, foști secretari de stat, consilieri locali și județeni, polițiști și patroni de ziare.
„Cazul Marta”. În vara lui 2012 izbucnea un scandal celebru. Cap de afiș: Andreea Marta, soţia lui Codruţ Marta (dispărut), fost şef de cabinet al preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar. Printre clienții rețelei: oameni de afaceri, politicieni şi sportivi. Potrivit presei vremii, Andreea Marta făcea și „comenzi pentru virgine” în Republica Moldova.
Mehedinți. O anchetă DIICOT scoate la lumină activitatea unei rețele infracționale specializate în plasarea de fete, beneficiari fiind politicieni locali, primari, viceprimari, avocaţi, oameni de afaceri și poliţişti. Potrivit relatărilor din presa anului 2015, unele dintre fete erau minore.
Cazul „Shanghai”. Dezvăluit de Gazeta Sporturilor, într-o serie de investigații jurnalistice, cazul a strălucit la capitolul complicități între reprezentanți ai unor instituții abilitate și exponenți ai lumii interlope, din interiorul și din afara țării. Victimele: evident, fete traficate.