Reluarea scrutinului din Istanbul, un test pentru Erdogan și democrația din Turcia

113
1 minut de lectură

Peste 10 milioane de locuitori din Istanbul sunt așteptați duminică la urne pentru a alege primarul orașului, după ce partidul președintelui Recep Tayyip Erdogan a obținut anularea scrutinului din martie câștigat de candidatul opoziției, informează Mediafax.            

La alegerile locale din 31 martie, Partidul Dreptate şi Dezvoltare (AKP), formaţiune condusă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a suferit câteva înfrângeri usturătoare, pierzând controlul asupra mai multor oraşe majore, inclusiv capitala țării, Ankara.

Ekrem Imamoglu, candidatul opoziției, a obținut victoria și la Istanbul, cel mai mare oraș al țării. Erodgan a fost primar al Istanbului timp de mai mulţi ani, înainte de a ajunge premier şi apoi preşedinte.

Totuși, în urma contestațiilor depuse de AKP, Înalta Comisie Electorală din Turcia a decis să anuleze votul, citând nereguli. Opoziția a catalogat decizia drept o “lovitură de stat” împotriva democrației.

O nouă înfrângere pentru partidul de guvernământ ar fi jenantă pentru Erodgan și ar putea amplifica criticile la adresa președintelui în contextul în care mai mulţi lideri politici din propriul partid sunt tot mai nemulţumiţi de modul autoritar de conducere al liderului turc.

Secțiile de votare din Istanbul s-au deschis la ora 08:00 și urmează să se închidă la ora 17:00. Primele rezultate ar urma să fie anunțate în cursul serii.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele