rescEU este gata de operaționalizare

14
Foto https://ec.europa.eu
3 minute de lectură

Propunerea Comisiei Europene de a consolida răspunsul colectiv al UE împotriva dezastrelor naturale, cunoscută drept rescEU a intrat în vigoare pe 21 martie a.c.. Numeroase dezastre au afectat toate regiunile Europei în ultimii ani, provocând peste 200 de victime și daune de peste 10 miliarde de euro în ceea ce privește infrastructura. Pentru a asigura o mai bună protecție a cetățenilor, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia au ajuns la un acord în luna decembrie a anului trecut pentru a consolida actualul mecanism de protecție civilă UE.

În mod concret, mecanismul îmbunătățit de protecție civilă instituie o nouă rezervă europeană de capacități (așa-numita rezervă rescEU), inclusiv avioane destinate stingerii incendiilor și elicoptere, îmbunătățind capacitatea de prevenire a dezastrelor și pregătirea pentru intervenție în cazul apariției acestora. RescEU poate fi activat în viitor pentru a răspunde la situații cum ar fi urgențele medicale sau incidentele chimice, biologice, radiologice și nucleare. Noul cadru legislativ va include o perioadă de tranziție în care statele participante pot beneficia de finanțare în schimbul punerii mijloacelor de combatere a incendiilor la dispoziția UE.

Cu această ocazie, comisarul pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, a declarat: „Am creat un mecanism practic pentru cetățeni care poate salva mii de vieți în viitor. rescEU reprezintă un mecanism pan-european de protecție civilă, mult mai puternic. Cu următoarea perioadă de incendii forestiere doar la câteva luni distanță, Centrul european de coordonare a răspunsului la situații de urgență lucrează neîncetat împreună cu statele membre pentru a operaționaliza rescEU.”

În ultimii ani, condițiile meteorologice extreme și alte fenomene au solicitat la maximum capacitatea statelor membre de a se ajuta reciproc, mai ales în situațiile în care mai multe state membre se confruntă simultan cu același tip de dezastru. În cazurile în care nu sunt disponibile resurse sau resursele care pot fi mobilizate sunt limitate, UE nu a dispus de o capacitate de rezervă pentru a acorda asistență statelor membre care nu mai pot face față. În plus, peisajul emergent al riscurilor creează necesitatea de a reflecta în mod colectiv cu privire la capacitățile necesare pentru a face față riscurilor cu probabilitate scăzută, dar cu un impact mare, de care statele membre nu dispun în prezent.

Uniunea Europeană s-a confruntat cu numeroase dezastre care s-au soldat cu pierderi de vieți omenești, precum și cu alte consecințe devastatoare pentru cetățeni, comunități, întreprinderi și mediu.

Numai în 2017, 200 de persoane și-au pierdut viața în dezastre naturale în Europa. Costurile economice sunt, la rândul lor, uriașe: în 2016, pe continentul european s-au înregistrat pagube de aproape 10 miliarde EUR.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele