Reveniri la justiţie: statul de drept, Kovesi, Lazăr

186
6 minute de lectură

„Lăsată în pace”, justiţia trebuie oprită să mai pronunţe sentinţe împotriva corupţilor!

După dezastrul PSD de la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 şi după condamnarea şi încarcerarea fostului lider, Liviu Dragnea, noua preşedintă a partidului şi şefă a cabinetului, Viorica Dăncilă, declară şi-n ţară, şi-n străinătate că formaţiunea nu se mai „ocupă” de justiţie, nu mai discută despre justiţie, lasă justiţia în pace. Succesul referendumului de susţinere a luptei împotriva corupţiei a dovedit că tema e foarte populară. Dacă ar merge în continuare în contra curentului, PSD-ul şi-ar continua prăbuşirea. Drept care… „lăsăm justiţia în pace”!

Pe de altă parte, „cauza” nu poate fi abandonată, căci ar urma alte şi alte condamnări ale jefuitorilor de bani publici. Şefa declară că justiţia e „lăsată în pace”, însă ea, justiţia (nu şefa!), trebuie să fie cumva oprită să mai pronunţe sentinţe împotriva corupţilor! Cum?!

Mai pe ocolite… De pildă, majoritatea pro-PSD din Curtea Constituţională continuă să ia decizii care întârzie procesele. Executivul adoptă prin Ordonanţă de urgenţă un nou Cod cu prevederi care anulează fraudele din administraţie, deschizând şi alte portiţe către abuzuri, către prădarea bugetelor locale.

Sau mai pe şleau! Şefa declară că PSD-ul nu se mai „ocupă” de justiţie, dar alte voci din partid şi din aliata ALDE, susţinute fără bemoluri de propagandiştii mediatici ai coaliţiei de guvernare, continuă să ruleze vechile mesaje anti-justiţie, bazaconiile privitoare la „statul paralel”, la „protocoalele secrete” şi la „încălcarea drepturilor omului” etc. etc. etc. Până la urmă, chiar şi şefa, cot la cot cu ceilalţi din echipă, respinge noul raport GRECO asupra corupţiei din România, foarte sever. Evaluarea n-ar fi suficient documentată, ar păcătui prin parţialitate, ar conţine erori!

Prin urmare, nu e cazul să ne temem că PSD şi coaliţia au abandonat războiul împotriva justiţiei, a statului de drept din România, a principiilor democratice: merg înainte pe acelaşi drum, către prăpastie…

Din nou despre Laura Codruţa Kovesi

Şi se-ntâmplă să mai şi revină în prim-plan candidatura Laurei Codruţa Kovesi la conducerea Parchetului European. Or, guvernul Dăncilă se opusese din răsputeri desemnării sale, iar Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie îi deschisese prompt un dosar, interzicându-i la un moment dat părăsirea teritoriului patriei, încât să nu se poată prezenta la audierile de la Strasbourg. Aşa că dna prim-ministru iese din rezerva tematică autoimpusă şi declară că nici acum dna Kovesi nu poate fi susţinută de statul român, căci ar trebui în prealabil „să-şi rezolve problemele cu sistemul judiciar” din ţară.

Doar că… Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a suspendat controlul judiciar impus dnei Kovesi, iar motivarea deciziei a desfiinţat practic acuzaţiile, dând respectivei Secţii de Investigare a magistraţilor un verdict implicit de deschidere a unui dosar politic, de blocare a unei candidaturi „indezirabile” pentru PSD-ALDE.

Cum am mai spus şi-am mai scris, fie că va ocupa înalta poziţie, fie că n-o va obţine, dna Kovesi iese învingătoare din această poveste pe care toată lumea, şi-acasă, şi-n lumea largă a-nţeles-o foarte bine: o guvernare abuzivă şi-a eliminat „adversara” din fruntea Departamentului Naţional Anticorupţie, străduindu-se apoi s-o împiedice să joace acelaşi rol – ce coşmar pentru PSD-ALDE! – la nivelul Uniunii continentale…

Celălalt magistrat „adversar”: Augustin Lazăr

Să ne reamintim în context şi cazul procurorului general Augustin Lazăr, alt mare „adversar” al actualei coaliţii. Timp de mai bine de 2 ani, şeful Ministerului Public a reacţionat ferm în faţa asaltului, a încălcării brutale a principiilor statului de drept, doar-doar corupţii din politică şi administraţie vor scăpa de condamnări.

Cum să fie oprit?! Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, între timp de tristă amintire, a declanşat proceduri de revocare similare celor care, manipulate legislativ, îl obligaseră pe preşedintele Klaus Iohannis s-o elibereze pe dna Kovesi de la conducerea DNA. Până să se-ajungă la acelaşi deznodământ în cazul dlui Lazăr, evenimentele politice s-au precipitat şi ministrul a fost obligat să plece el. Mandatul procurorului general urma să se-ncheie pe 27 aprilie 2019, aşa că domnia-sa şi-a depus candidatura pentru încă unul. Şi-atunci s-a declanşat un tipic „linşaj public”: „s-a aflat” că-n anii 1980, pe când era tânăr procuror, dl Lazăr a condus o comisie de evaluare a cererilor de eliberare condiţionată de la Penitenciarul de la Aiud şi că n-a acceptat solicitările unor deţinuţi politici. Propaganda PSD-ALDE a declanşat o furibundă campanie de acuzare a dlui Lazăr ca… „torţionar” (?!). Împricinatul a dat toate explicaţiile, a arătat că a respectat legile din epocă, dar scandalul a fost atât de mult „umflat”, încât paguba de imagine, prea mare, afecta şi funcţia pe care dl Lazăr ar fi dorit s-o ocupe în continuare, apărând legea, principiile statului de drept şi independenţa magistraţilor. În consecinţă, şi-a retras candidatura şi s-a pensionat. Nimeni nu-l mai denigrează acum, dar nici nu l-am mai auzit pomenit în spaţiul public.

Dl Lazăr va fi comis şi erori de-a lungul carierei sale, ca şi mai tânăra colegă, dna Kovesi. Oricât de corecţi se vor fi străduit unii – poate mulţi – magistraţi să fie în ultimul deceniu comunist, n-au fost vremuri de care să-şi aducă aminte cu mândrie. Însă prestaţiile recente, sub lumina reflectoarelor, în poziţii de vârf în sistemul judiciar, îi onorează pe amândoi. Dna Kovesi îşi va continua traseul profesional. Retras din activitate, dl Lazăr merită aprecierile şi recunoştinţa noastră pentru modul demn, impecabil în care a condus Parchetul General, apărând justiţia românească de cei care încercau – şi continuă să-ncerce – s-o împiedice să mai pronunţe sentinţe împotriva corupţilor…

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele