Riscăm o procedură de ”infringement” datorită taxei pe lăcomie?

124
2 minute de lectură

Printr-o scrisoare oficială adresată ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici, reprezentanții Băncii Centrale Europene (BCE) se arată nemulțumiți de faptul că autoritățile din țara noastră nu au consultat BCE înainte de a adopta OUG 114/2018, care introduce o serie de taxe în sectorul bancar, energetic și al telecomunicațiilor.

”Banca Centrală Europeană ar fi trebuit consultată într-o etapă adecvată care să permită autorității care inițiază proiectul legislativ să ia în considerare avizul BCE înainte de a lua o decizie cu privire la fond, se arată în cadrul scrisorii adresate ministrului Teodorovici.

”În viitor, BCE ar aprecia dacă Guvernul român, acordând atenția cuvenită observațiilor de mai sus, își va îndeplini obligația de a consulta BCE cu privire la proiectul de lege.”, se mai arată în scrisoarea BCE. De asemenea, oficialii BCE se plâng și de faptul că ”OUG nr. 114/2018 nu a fost însoțită de nicio evaluare a impactului care să arate efectele impozitului asupra sectorului bancar”.

Un lucru extrem de interesant al scrisorii BCE este că aceasta are și alți doi co-destinatari: pe Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României și pe Luis Romero Requena, Director-General al Serviciului Juridic din cadrul Comisiei Europene. Calitatea ultimului dintre co-destinatarii arătați ne duce cu gândul că împotriva României ar putea fi inițiată o proceedură de infringement.

O astfel de concluzie este întărită și de faptul că, în textul scrisorii, BCE arată că ”lipsa consultării sale reprezintă o încălcare de către Guvernul României a articolului 127 alin. (4)  și art. 282 alin (5) din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene și a articolului 2 alin.(1) a deciziei Consiliului nr. 98/415/EC.

Recent, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation, divizie a Băncii Mondiale, s-au plâns Guvernului României în legătură cu introducerea taxei pe activele bancare.

În decembrie anul trecut, Guvernul de la Bucureşti a adoptat Ordonanţa 114/2018 prin care activele financiare ale băncilor sun taxate în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi “taxa pe lăcomie”.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele