Robotul umanoid Fedor a ajuns pe Stația Spațială Internațională

46
2 minute de lectură
Captură video

Robotul umanoid Fedor a ajuns pe Stația Spațială Internațională din a doua încercare și și-a cerut scuze pentru întârziere pe Twitter, arată Russia Today, potrivit Mediafax.

Robotul rusesc Fedor a ajuns pe Stația Spațială Internațională, reușind să se conecteze la Stația Spațială Internațională (ISS) marți dimineață.

Robotul Fedor a fost transportat de naveta Soyuz MS-14, care a reușit îndeplinească acest stadiu al misiunii abia din a doua încercare. Robotul a glumit pe Twitter: „Îmi pare rău pentru întârziere. Blocat în trafic. Gata să muncesc mai departe”, a apărut scris pe contul acestuia.

Skybot F850, numit și Fedor, a fost trimis pe ISS cu ajutorul unei rachete Soyouz, care a fost lansată joi, la ora 03.38 GMT, de pe cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan. Robotul urma să rămână pe ISS până pe 7 septembrie.

Robotul umanoid argintiu are o înălțime de 1,80 metri și o greutate de 160 de kilograme. Feodor are conturi pe rețelele de socializare online Instagram și Twitter, unde sunt oferite detalii despre viața sa cotidiană, de exemplu, momentul în care a învățat să deschidă o sticlă de apă.

Pe ISS, robotul urma să efectueze diferite sarcini, supravegheat de cosmonautul rus Aleksandr Skvortsov, care a sosit pe avanpostul spațial luna trecută, potrivit agenției de presă RIA Novosti.

Capacitățile sale în condiții de microgravitație urmau să fie testate pe parcursul acestei misiuni. Printre principalele sale sarcini se numără imitarea mișcărilor umane, astfel încât să poată să asiste astronauții de pe ISS.

Fedor nu este primul robot trimis în spațiu. În 2011, NASA a trimis în spațiu robotul umanoid Robonaut 2, dezvoltat cu compania General Motors, care a avut aceleași sarcini, de a lucra într-un mediu periculos. În 2018, acesta a fost trimis pe Terra din cauza unor probleme tehnice.

În 2013, Japonia a trimis în spațiu micul robot Kirobo, dezvoltat cu compania Toyota. Kirobo putea să și comunice, dar doar în limba japoneză.

În ceea ce privește Agenția spațială rusă (Roskosmos), oficialii spun că astfel de roboți ar putea efectua sarcini periculoase, precum ieșirile în afara ISS.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele