România: Cea mai mare creștere anuală a costurilor cu forța de muncă din UE28

Cheltuielile orare nominale cu forța de muncă, modificare la nivelul întregii economii% față de același trimestru al anului precedent (ajustate sezonier)

Costurile orare cu forța de muncă au crescut cu 2,3% în zona euro (EA19) și cu 2,8% în UE28 în al patrulea trimestru al anului 2018, față de același trimestru al anului precedent, conform datelor Eurostat, oficiului statistic al Uniunii Europene, Eurostat. În trimestrul anterior același indicator a contabilizat o creștere cu 2,5%, respectiv 2,6% față de precedentul.

Costurile orare ale forței de muncă în zona euro  au crescut cu 1,9% în industrie, cu 2,4% în construcții, cu 2,5% în servicii și cu 2,4% în economia (în principal) non-business. În UE28, costurile cu forța de muncă pe oră au crescut cu 2,4% în industrie, cu 2,8% în construcții, cu 2,5% în domeniul serviciilorși cu 3,0% în economia (în principal) non-business.

Cele mai mari creșteri anuale ale costurilor orare cu forța de muncă, la nivelul întreagii economii au fost înregistrate în România (+ 13,1%), Letonia (+ 11,8%), Portugalia (+ 10,3%) și Lituania (+ 10,2%), scădere a fost înregistrată în Malta (-0,5%).

Cheltuielile orare nominale cu forța de muncă, modificare la nivelul întregii economii% față de același trimestru al anului precedent (ajustate sezonier)


Sursa: Eurostat

Comentarii

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.