La Scala abandonează un parteneriat cu Arabia Saudită, pe fondul criticilor

19
2 minute de lectură

Teatrul de operă La Scala, din Milano, va trebui să returneze trei milioane de euro Arabiei Saudite, după ce un plan de finanțare stabilit cu Guvernul saudit a fost aspru criticat. În virtutea înțelegerii, ministrul saudit al Culturii ar fi avut asigurat un loc în consiliul de administrație al celebrului teatru de operă, relatează BBC.

Situația drepturilor omului în Arabia Saudită a intrat în atenția comunității internaționale după asasinarea în octombrie a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, în Consulatul saudit din Istanbul.

Planul de parteneriat a fost criticat de politicieni și organizațiile de apărare a drepturilor omului.

„Am decis în unanimitate să returnăm banii“, a declarat președintele teatrului, Giuseppe Sala, care ocupă și funcția de primar al orașului Milano. „Vom reporni de la zero. Vom vedea dacă există și alte oportunități de colaborare“, a precizat el.

Cele trei milioane de euro ce au fost deja livrate sunt parte a unui total de 15 milioane pe care Ministerul saudit al Culturii i-a propus pe termen de cinci ani, în cadrul planului de parteneriat.

Vicepremierul Matteo Salvini a cerut teatrului de operă să renunțe la înțelegere, în timp ce guvernatorul regiunii Lombardia a cerut demiterea directorului artistic, Alexander Pereira. Giuseppe Sala a spus că Pereira își va păstra funcția.

Oficialii saudiți nu au comentat situația.

Arabia Saudită a atribut asasinarea lui Jamal Khashoggi unor agenți saudiți care ar fi acționat pe cont propriu, negând informațiile conform cărora operațiunea ar fi fost ordonată de prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele