Guvernul vrea naționalizare, nu schimb de imobile

2 minute de lectură

Deocamdată, viitoare investiții în Arenele BNR sunt mai mult decât incerte, în condițiile în care Guvernul refuză soluția acceptării unui schimb de imobile între Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”  și Banca Națională a României.

”În împrejurarea în care Băncii Naționale, proprietar de drept al acestui monument (Parcul cu platani, n.r.), îi este interzis să facă investiții în afara obiectului ei de activitate, există o unică soluție legală ca arenele sportive să fie redate circuitului competițional. Cum şi alte proprietăţi au fost transmise în administrarea unor instituții sau autorități publice, prin hotărârea Guvernului, în condițiile Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, cu completările ulterioare. La schimb, a fost aprobată transmiterea fără plată a unor imobile din proprietatea privată a statului în proprietatea Băncii Naționale a României. Predarea-primirea a fost făcută prin protocoale încheiate între cele două părți. Potrivit aceluiași model, am început tratative privind schimbul de imobile dintre Banca Națională a României și statul român. S-a ajuns chiar la un proiect de lege, care ar fi rezolvat problema terenurilor sportive din Parcul cu Platani. Proiect ce s-a împotmolit în hățișul unei iluzii; aceea că dreptul de proprietate al Băncii Naționale ar putea fi ignorat. Cum această soluție este imposibilă, fiind ilegală, ar fi normal ca lucrurile să înainteze pe calea Ordonanței de Urgență nr. 51/2003. Printr-un nou Proiect de lege sau tot prin Ordonanță de urgență”, se arată într-un comunicat de presă al BNR.

Dreptul de proprietate asupra ”Parcului cu platani” (locul unde se află și Arenele BNR, a fost dobândit de BNR în 1946, printr-un act de vânzare-cumpărare și de schimb. Practic, Banca Națională a României este proprietar din 1946 până în prezent, fără întrerupere. Pentru că a rămas proprietar, de drept și de fapt, și în anii – din perioada comunistă, în care acest patrimoniu a fost în folosința Consiliului Național al Educației Fizice și Sportului. Pentru că posesia și dispoziția i-au rămas Băncii Naționale, ca expresie a dreptului său de proprietate. Iar dreptul de proprietate este imprescriptibil.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele